Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cum salvezi florile atacate de mucegai

in ExtraNews de

Plantele de apartament pot fi atacate de mucegai, pe timpul iernii. În spaţiile calde şi umede, mai rar aerisite în zilele reci, mucegaiul pătrunde uşor în ghivece şi atacă frunzele şi florile tale preferate.

Primele semne de mucegai sunt petele albe sau galbene care apar sporadic pe frunze sau la suprafaţa pământului din ghivece. Nu le neglija, deoarece în faza incipientă este mai uşor să scapi de el. Când mucegaiul deja se întinde în tot ghiveciul şi se răspândeşte pe frunze, planta cu greu mai poate fi salvată.

CUM PREVII

Aeriseşte zilnic spaţiile în care păstrezi plantele, chiar dacă unele dintre ele sunt mai sensibile la frig. Schimbarea temperaturii doar pentru o perioadă scurtă, de cel mult o oră, nu le va afecta.

Udă mai rar plantele care nu au nevoie de multă apă. Majoritatea florilor de apartament intră într-o pauză vegetativă pe timpul iernii şi pot fi udate doar o dată pe săptămână. Excepţia o reprezintă plantele care înfloresc în lunile de iarnă precum orhideele, crăciuniţele sau ciclamele.

Plantele tropicale au nevoie de pulverizări, mai ales dacă le ţii în apropierea unor surse de căldură. Verifică periodic pe spatele frunzelor şi pământul din ghivece, să nu apară mucegaiul din cauza pulverizării cu apă. Şi ţine cont să le stropeşti doar cu apă distilată.

CUM TRATEZI

Dacă ai observat pete albe sau gălbui la suprafaţa pământului, curaţă bine cu o lingură şi pulverizează o soluţie slabă din apă şi suc la lămâie. Sapă uşor pământul să se usuce mai repede şi aeriseşte camera. În cazul în care persistă, presară coada calului, uscată şi mărunţită, un strat subţire la suprafaţa ghiveciului. Eficiente sunt şi fibrele de cocos pe care le găseşti în magazinele fito-sanitare.

În cazul în care petele de mucegai au apărut deja pe frunze, le poţi curăţa la început cu tifon şi apă distilată. Foloseşte pentru fiecare frunză altă bucată de tifon, pentru a împiedica răspândirea sporilor de mucegai.

Dacă frunzele afectate de mucegai sunt prea bolnave, e mai bine să le elimini, pentru a le salva pe cele sănătoase. Apoi pulverizează de la distanţă o soluţie din apa distilată şi apă oxigenată, în proporţie de 9 la 1. Aplică doar o dată pe săptămână, pentru a nu menţine planta umedă.

O altă soluţie eficientă împotriva mucegaiului se poate face dintr-o linguriţă de praf de copt, câteva picături de înălbitor pentru rufe şi un litru de apă. Amestecă bine, apoi aplică soluţia în strat subţire pe zonele afectate.

Ultimile din

Mergi la SUS