Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

NEMULŢUMITĂ de şcoala copilului tău? Ce e de făcut?

in Educational de

Învăţătoare sau educatoare care nu-şi dau interesul….Profesori părtinitorii…Dascali care nu fac mai nimic la clasă pentru a oferi, apoi, meditaţii costisitoare…Dar şi părinţi mult prea exigenţi şi care au pretenţii nerealiste. Toate aceste personaje există în învăţământul românesc şi cei aflaţi de o parte sau de alta a baricadei le întâlnesc frecvent.

Poate ai observat că micuţul tău nu pare să înţeleagă nimic din ce i se predă la şcoală. Poate trebuie să stai tu seara şi să-i explicit tema la matematică. Sau poate se plânge că învaăţătoarea ţipă la ei fără motiv şi e timorat de ea. Ar trebui să te interesezi şi să afli care este cu adevărat problema, dar nu te grăbi să dai vina pe cineva. Înainte de a lua vreo măsură, este bine să te gândeşti dacă aşteptările tale sunt rezonabile şi formulate corespunzător.

AFLĂ ADEVĂRUL

Pune-i întrebări copilului pentru a afla care este cu adevărat problema. Dacă el îţi spune, de pildă, “învăţătoarea s-a purtat urât cu mine”, încearcă să-l determini să dea cât mai multe amănunte. De exemplu: “Ce a spus, ce a făcut? Cum au reacţionat colegii tăi?”. Foloseşte un ton cât mai neutru pentru a nu-l determina să exagereze. “S-a purtat urât”, ar putea însemna, până la urmă, doar “mă obligă să-mi fac tema”. În acest caz, îi poţi explica faptul că doamna vrea ca el să fie printre cei mai buni şi se străduieşte să-l înveţe carte.

STABILEŞTE PRETENTII REALISTE

Există şi cazuri în care părinţii au aşteptări nerealiste, şi mai ales, care nu pot fi măsurate. În plus, anumite calităţi trebuie cultivate de acasă. Nu te aştepta ca educatoarea sau învăţătoarea să-ţi determine copilul să fie politicos sau ascultător. Dar dacă vine cu obiceiuri bune de acasă, va fi mai uşor şi să-şi însuşească materia predată. Deci, ar fi bine ca întâi să stabileşti nişte criterii şi dorinţe clare şi practice. Apoi, mai poţi vorbi şi cu alţi părinţi ai elevilor din aceeaşi clasă. Află ce părere au ei şi cum se prezintă copiii lor. Încearcă, totuşi, să nu ajungi la bârfă şi la învinovăţiri. Cu cât mai puţină “dramă”, cu atât mai bine pentru copiii voştri. Dacă sunteţi mai calmi şi mai raţionali, veţi rezolva mai repede problema.

CULTIVĂ O RELAŢIE BUNĂ CU DASCĂLUL

Pe de altă parte, este bine să construieşti o relaţie de bună colaborare cu dascălul copilului tău. Ţine minte că sunteţi de aceeaşi parte a baricadei şi aveţi aceleaşi obiective: buna educaţie şi instruire intelectuală a copilului. În acest scop, este bine să-ţi fereşti copilul de eventualele conflicte dintre tine şi învăţătoare. Dacă nu faci asta, rişti ca micuţul să fie marginalizat sau chiar exclus din colectiv. Ori îşi va pierde încrederea în cadrul didactic şi nu va mai asculta de ceea ce îi spune. Copilul trebuie să vadă că este protejat de tine, dar trebuie să se simtă în siguranţă şi în mediul în care petrece atâtea ore pe zi.

CONFRUNTĂ-L CU CALM

Dacă, totuşi, activitatea cadrului didactic este una care aduce prejudicii şi copilul este nefericit, mergi şi stai de vorba cu acesta, cu calm. Nu-i face reproşuri, ci încercaţi să găsiţi împreună o modalitate de soluţionare a situaţiei, astfel încât să nu afecteze buna desfăşurare a cursurilor şi, mai ales, relaţia dintre profesor şi fiul sau fiica ta. Implică-te în activităţile şcolare (comitete de părinţi, voluntariate, excursii etc.). În felul acesta, îi poţi vedea reacţiile faţă de toţi copiii şi îţi vei crea oportunitatea de a discuta pe îndelete cu el. Dacă nimic nu merge, cere ajutorul directorului şcolii. Fii pregătită cu argumente pertinente, dar ferme.

Ultimile din

Mergi la SUS