Păstrezi cu stricteţe regulile de igienă şi, totuşi, mirosul tău corporal este neplăcut? Poate fi din cauza anumitor probleme de sănătate. Ar trebui să mergi la medic. În plus, foloseşte remedii naturale.
Există numeroase afecţiuni care provoacă un miros corporal urât. Printre acestea se număra diabetul, bolile digestive, pulmonare, nivelul crescut de urină din sânge, paraziţii intestinali. Uneori, şi dieta are un cuvânt de spus. Dacă mănânci mult peşte, asta s-ar putea simţi în mirosul pe care îl emani. La carbohidraţi consumaţi în exces s-ar putea să remarci că ai un “parfum” natural ciudat – o combinaţie între fructe exotice şi lac de unghii.
SCHIMBAREA STILULUI DE VIAŢĂ
Uneori, trebuie doar să-ţi schimbi obiceiurile pentru a scăpa de mirosul corporal urât. Fă duş cel puţin o dată pe zi. Alege un săpun cu un pH ridicat sau neutru, preferabil din ingrediente naturale. Şterge-te bine după baie. Umezeala întreţine dezvoltarea bacteriilor. Foloseşte haine din materiale naturale. Pune-le la spălat după prima purtare. Nu purta pantofi foarte strâmţi şi evită să încalţi aceeaşi pereche în fiecare zi. În pantofi se pot dezvolta numeroase bacterii şi ciuperci, care dau un miros urât. Vara alege să porţi sandale. Îndepărtează părul de la subţioară. Acesta este şi el un teren propice pentru înmulţirea bacteriilor. Încearcă să reduci stresul. Provoacă transpiraţie excesivă. Evită mâncarea picantă. Curry, usturoiul, ardeiul iute şi alte condimente cresc temperatura corporală. Nu folosi deodorante care conţin clorură de aluminiu.
ECHILIBREAZĂ PH-UL CORPORAL
Pentru a echilibra pH-ul corporal şi a opri dezvoltarea bacteriilor, foloseşte hammelis, sub formă de gel sau cremă, care se aplică direct pe pielea curată. O alternativă este clătirea cu apă de hammelis sau cu un ceai dintr-o lingură de frunze uscate de hammelis la o cană cu apă. Acesta se aplică direct pe piele cu ajutorul unei bucăţi de vată.
BICARBONAT DE SODIU, ÎMPOTRIVA TRANSPIRAŢIEI
Dacă transpiri puternic, poţi remedia această problemă cu ajutorul unui amestec de bicarbonat de sodiu şi lămâie. Bicarbonatul opreşte transpiraţia, dar ajută şi la combaterea bacteriilor care dau mirosul corporal urât. De aceea, acţioneaza ca un deodorant natural. Amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu o cantitate suficientă de bicarbonat de sodiu pentru a obţine o pastă. Aplic-o la subraţ şi lasă să acţioneze timp de 5-10 minute. Spală cu apă din abundenţă, după care fă o baie.
EXTRACTE ANTIBACTERIENE ŞI ANTIFUNGICE
Datorită compoziţiei complexe a uleiului esenţial de salvie şi a celorlalte substanţe active prezente în această plantă, extractele din frunze de salvie sunt indicate împotriva hiperhidrozei (transpiraţie excesivă). Sunt uşor astringente şi antibacteriene. Au acţiune fungistatică (opresc dezvoltarea micozelor). Prin consumarea ceaiului de salvie poţi reduce transpiraţia excesivă cu 50%. Se face o infuzie dintr-o linguriţă de salvie la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Nu se foloseşte salvie în timpul sarcinii. Frunzele de nuc sunt recomandate şi ele în combaterea transpiraţiei. De data aceasta, sunt recomandate pentru uz extern. Se prepară un decoct din 80-100 g frunze uscate la un litru de apă. Acesta se adaugă în cadă, în apa de baie.