Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CUM NE ÎMBOLNĂVEȘTE “CIVILIZAȚIA” COPIII ȘI TINERII

in Sanatate de

Gras si frumos? Poate, dar sanatos, sigur, nu. Caci, in zilele noastre, kilogramele in plus sunt un real pericol, mai ales pentru copii. Iar boli de varsta a treia mai ieri, precum hipertensiunea sau diabetul, lovesc crunt.

In intreaga lume sunt copii obezi. Numarul lor depaseste 40 de milioane. Este si motivul pentru care obezitatea infantila este considerate una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica a acestui secol.

COPILUL OBEZ DE AZI, BOLNAVUL DE MAINE

In Romania, 1 din 4 copii are probleme de greutate si 1 din 10 sufera de obezitate, iar numarul lor este in crestere! Statisticile arata ca peste jumatate din populatia Romaniei este formata din persoane supraponderale si obeze. Dintre obezi, 20% au deja diabet, iar 39% hipertensiune arteriala. Majoritatea celor care sufera sunt femei. Si mai trist e ca apar si copii in statistici! Asociatia Medicover a prezentat in premiera rezultate despre prevalenta riscului de diabet zaharat de tip 2 si a bolilor civilizatiei la copii, ca urmare a primului an de activitate a Programului “inCerc”, la elevi de clasa a V-a. Astfel, 30,16% dintre copiii evaluate au fost identificati cu risc de diabet de tip 2, iar 26,3% aveau tesnsiune arteriala crescuta, in conditiile in care peste 20% sufereau de grade diferite de obezitate. Desi de necrezut la varsta copilariei, peste 50% au o capacitate fizica slaba si foarte slaba, in vreme ce la 12,6% a fost necesara intreruperea testului!

PREVENTIA E CHEIA

Diabetul si obezitatea merg mana-n mana. In lume s-a ajuns la o epidemie de diabet, inclusiv de obezitate. Odata aparuta, obezitatea nu poate fi controlata, istoria ei naturala fiind una de crestere de la un an la altul. Organizatia Mondiala a Sanatatii semnala ca majoritatea tarilor europene au un grad ridicat de obezitate. Iar in Romania, realitatea reflecta acest lucru. Copiii supraponderalu sau obezi de azi vor fi adultii supraponderali sau obezi de maine. Previi un astfel de fenomen daca poti interveni.

TRAGE SEMNALUL DE ALARMA

Fiecare centimetru de grasime din regiunea abdominala ne aduce cu un pas mai aproape de imbolnavire. Si nu nepandesc orice fel de boli, ci unele cronice, fatale chiar, iar copiii sunt in mare pericol. Sindromul metabolic afecteaza multe persoane. “Colaceii” ne trimit, cu timpul, la medic. Dislipidemia, adica nivelul crescut al trigliceridelor si scazut al HDL, colesterolului, hipertensiunea si rezistenta la insulina sunt trei mari semnale de alarma. Netratat la timp, acest “trio formidabil” declanseaza un sir lung de probleme. Din cauza rezistentei la insulina, apare riscul bolilor cardiovasculare. Diabetul, cardiopatia ischemica, atacul vascular, bolile renale sunt numai cateva dintre consecinte. In ultimii ani, sindromul de ovar polichistic la femei si steatoza hepatica nonacoolica la barbati le atrag atentia specialistilor, fiind asociate si cu sindromul metabolic.

ALUNGA KILOGRAMELE IN PLUS

“Nu este gras, e dolofan” sau “are timp sa slabeasca” sunt printre cele mai nocive afirmatii. Un copil este deja obez candgreutatea lui depaseste cu 20% greutatea ideala si este supraponderal cand excesul este de 10% fata de ideal. Doar la un procent infim dintre copii kilogramele in plus sunt cauzate de tulburari endocrine sau de anomalii genetice. In rest, mancarea si lipsa de miscare sunt de vina. Iar copiii grasuni sunt predispusi la o greutate mare la varsta adulta, la diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardiovasculare si probleme ortopedice. Ce e de facut? Puterea exemplului parintilor este magica. Iar familia reprezinta “prima linie de aparare” impotriva obezitatii, la orice varsta. Schimbarea radicala a regimului alimentar si de viata, precum si miscarea in aer liber fac minuni.

Ultimile din

Mergi la SUS