Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CUM IESI DINTR-O RELATIE ABUZIVA

in Diverse de

Multe femei raman intr-o relatie abuziva chiar daca barbatul le face sa sufere. Nu cred ca vor gasi ceva mai bun, considera chiar ca nu sunt in stare sa se descurce singure, ba chiar cred ca el se comorta asa din vina lor.

Trebuie să înveți să descoperi care sunt semnele că bărbatul nu se comportă cum ar trebui și să știi să-i deosebești pe cei cu care mai bine nu ai de-a face. Relația nu devine abuzivă într-o. Au fost niște semne care ar fi trebuit să te pună pe gânduri încă de la început.

Ține cont de avertismente

Dacă ai un partener abuziv, el era așa și atunci când v-ați împrietenit, doar că a jucat rolul băiatului drăguț la început. Dar dacă este să-i afli trecutul, vei vedea că a mai avut relații abuzive, poate chiar reclamații la poliție și sigur prietene care l-au părăsit cu scandal. Familia și prietenii tăi te vor avertiza. Lor le este mai ușor să-l observe obiectiv. Uneori, s-ar putea chiar ca ai lui să îți spună ce probleme are. Ar trebui să ții cont de aceste sfaturi înainte de a fi prea târziu.

Semne că ești într-o relație abuzivă

  • este gelos, posesiv și încearcă să te controleze și să te izoleze de alții;
  • face presiuni sexuale și te fortează să faci lucruri pe care nu le dorești;
  • dă vina pe tine și te face să te simti vinovată pentru problemele din relație;
  • ești mereu stresată și speriată de cum va reacționa el în anumite momente;
  • devine violent verbal și fizic (chiar dacă aparent susține că regretă aceste momente).

Despărțirea nu e simplă

Despărțirea de partenerul abuziv nu este simplă din mai multe motive, spun specialistii: abuzatorul poate manipula femeia prin prezentarea deformată a realității, minciuni, promisiuni de schimbare sau exploatarea slăbiciunilor victimei. Dacă ea simte că este necesar să iasa din aceea relație dar din diferite motive nu poate (frică, auto-iluzionare, adicții bolnavicioase, etc.) este util să ceară ajutorul apropiaților, dar și al specialiștilor. Uneori, abuzatorul știind problemele pe care le are partenera, o poate atrage într-o plasă de dependențe, pentru a face ieșirea acesteia și mai dificilă.

SLABE SANSE DE SCHIMBARE IN BINE

Daca el vrea sa va impacati si vezi ca face eforturi sa se schimbe, ar fi bine sa stii ca probabilitatea ca aceasta mosificare a comportamentului sa fie reala si de durata este una foarte mica. Daca, totusi, simti ca partenerul tau isi asuma in mod onstient eforturile necesare, poti incerca, treptat, sa reiei relatia. Vei vedea cum se comporta, incercand, in acelasi timp, sa faci tot ce poti pentru a-l sustine si a-l ajuta.

FII CATEGORICA

De exemplu, o femeie care se afla intr-o relatie de tip abuziv cu un iubit macho si violent considera ca el este, de fapt, un barbat puternic, curajos rebel, care in ciuda defectelor, o iubeste doar pe ea. Singura isi va da seama ca aceasta este doar proiectia ei ideala si va vedea ca, in realitate, el este un barbat egoist, violent, care insala, umileste si eploateaza. Si atunci se va hotari sa plece. Daca te afli in aceasta situatie si vrei sa-l parasesti trebuie sa fii foarte categorical in mesaj, gesturi si actiuni, pentru a nu crea iluzia unei posibile impacari. Ar fi bine sa ai alaturi de tine familia si prietenii, pentru ca el sa vada ca nu esti singura. Daca te simti amenintata, poti contacta autoritatile si poti obtine un ordin de restrictie (in cazul in care te bate). Astfel, vei arata ca esti hotarata sa faci toate eforturile pentru a termina aceasta relatie si ca nimic nu te poate intoarce din drum.  

Ultimile din

Mergi la SUS