Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

TEST: CE FEL DE PARINTE ESTI?

in Diverse de

Testul de mai jos te ajuta sa constientizezi ce tip de parinte esti si care este strategia ta pentru a-ti ajuta copilul sa reuseasca in viata.

1 Copilul tau nu mananca orice si este invitat sa ramana peste noapte la un coleg in weekend. Ce faci?

 1. Suni gazdele si le ingtrebi ce au de mancare. Daca nu este ceea ce ii place copilului tau, ii dai la el un pachetel.
 2. Nu-i dai voie sa plece. Oricum, trebuia sa faca mai multe exercitii la matematica pentru concursul scolar de luna viitoare.
 3. Inainte sa decideti daca va raspunde “da” invitatiei, il intrebi ce va face daca nu o sa-i placa mancarea.

Auzi cum copiii tai se cearta la bucatarie pe ultima felie de prajitura. Ce faci?

 1. Te duci si o tai in doua parti egale.
 2. Ii desparti. Nimeni nu mai primeste prajitura.
 3. Nu intervii, dar esti atenta sa vezi cum rezolva problema. Mai tarziu, discuti cu ei despre cum se rezolva un conflict si ce pot face in astfel de situatii.

3 Fiul tau a primit ca tema un proiect foarte dificil, care depaseste cu mult ceea ce a facut pana acum. Cum procedezi?

 1. Il suni pe profesor si-i spui ca nu trebuie sa le dea teme atat de grele sau ii faci tu proiectul.
 2. Te bucuri ca exista profesori care stiu sa provoace copiii si sa-i pregateasca pentru viitor. Ii spui fiului tau sa se straduiasca sic a astepti sa ia 10.
 3. Va uitati impreuna la tema si ii pui intrebari ajutatoare. Ii dai o mana de ajutor, verifici ce a facut, dar il lasi pe el sa se straduiasca.

4 Fiica ta a plecat in graba la scoala si a lasat caietul cu tema pentru acasa pe masa din bucatarie. Ce faci?

 1. Vei intarsia la serviciu, dar trebuie sa treci pe la scoala sa-i duci caietul.
 2. O pedepsesti, astfel incat sa te asiguri ca e ultima data cand se intampla asta.
 3. Seara,discuti despre consecintele pe care le au greselile si ce putem invata din ele.

5 Cu care dintre parintii de mai jos semeni cel mai bine si ce replica te caracterizeaza?

 1. Marlin, tatal din “In cautarea lui Nemo” (O sa am grija sa nu ti se intample nimic rau).
 2. Joseph Jackson, tatal lui Michael Jackson (Fara prieteni, fara distractie. Exerseaza, exerseaza! Doar asa poti devein cineva!).
 3. Charles Ingalls, tatal din “Casuta si prerie” (Ce ai invatat din aceasta situatie si cum poti sa aplici asta in viitor?).

MAJORITATEA A

Parintele “manta de ploaie”

Este un parinte foarte protector. Vrea sa elimine orice obstacol din calea copilului sau. Scopul lui este sa-i creeze o lume fara probleme, doar trebuie sa se bucure de copilarie. Necazurile vor veni ele mai incolo. Acum, el este responsabil pentru a-i asigura fericirea. Copilul nu are nicio oportunitate sa faca greseli si sa invete din ele. Daca micutul a facut o boacana la scoala, parintele va intervene pentru ca el sa nu fie pedepsit. Rezultatul va fi ca, la maturitate, se va descurca foarte greu si va fi coplesit si de probleme mici.

MAJORITATEA B

Parintele “tigru”

Acesta isi doreste cu orice pret ca micutul sa reuseasca in viata. Pentru asta, copilul trebuie sa renunte la tot ce l-ar putea distrage. Nu este timp de joaca, ci doar pentru munca. Parintele “tigru” este foarte sever cu copilul. Face asa, bineinteles, din dragoste. Stie ca traim intr-o societate in care spiritual de competivitate este foarte crescut si inving doar cei puternici. Standardele pe care i le impune copilului sunt foarte ridicate. Acesta poate va reusi, dar sufletul lui va fi unul plin de resentimente si de traume.

MAJORITATEA C

Parintele “plasa de sustinere”

Acesta reflecta autonomia copilului sau, dar, in acelasi timp, ii impune o anumita disciplina. Este implicat in viata lui. Stie ce se intampla la scoala si ii ofera ajutor la teme. In acelasi timp, nu intervine atunci cand nu este cazul si il lasa sa invete din propriile greseli. Ii ajuta prin intrebari si sfaturi sa ia deciziile cele mai bune. Copiii crescuti de astfel de parinti sunt echilibrati si au cele mai multe sanse sa aiba succes in viitor. Se integreaza foarte bine intr-o echipa. Stiu sa urmeze un lider, dar si sa conduca ei insisi.  

Ultimile din

Mergi la SUS