Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare care doreste autonomie. Sfaturi pentru liderii politici romani privind pretentiile Ungariei de a-si largi granitele

in Extern de

Situaţia minorităţii maghiare din Slovacia (şi pretenţiile conducătorilor ei, dar şi pretenţiile conducătorilor din Ungaria cu privire la acea minoritate) este o situaţia foarte asemănătoare cu cea din România. Am primit pe mail un material interesant despre cum a rezolvat (măcar parţial) Slovacia această problemă (lupta pentru autonomie teritorială pe motive etnice) cu demnitate, într-o maniera intransigentă, corectă şi europeană.

Autoritatile slovace au afirmat ca nu vor permite populatiei maghiare sa obtina vreo forma de autonomie.

Jan Kubis, a adaugat ca statul sau nu va acorda drepturi suplimentare nici unei comunitati, informeaza postul de radio B 92.

„Chiar daca Serbia recunoaste drepturile colective ale minoritatilor, Slovacia nu va face asa ceva si nu intentionam sa recunoastem vreo forma de autonomie a vreunei minoritati”, a declarat oficialul slovac.

Kubis a declarat ca Slovacia respecta legile UE, privitoare la drepturile colective ale minoritatilor etnice.

Ministrul slovac s-a aratat revoltat de atitudinea liderilor maghiari din Voivodina, care doresc sa faca din autonomie principala poltica a Ungariei in UE.

„Nu ma intereseaza politica autoritatilor din Budapesta fata de comunitatile din alte tari, dar stiu ca minoritatile din Slovacia sunt responsabilitatea noastra”, a adaugat Kubis.

Acesta a tinut sa sublinieze ca nu va permite negocieri in acest sens, „nici la nivel bilateral, nici la nivelul UE”.

Redau mai jos câteva pasaje din material. Îl puteţi citi pe tot în fişierul de aici:  

Pasaje:

Refuzul autorităţilor slovace de a permite, în august 2009, intrarea în ţară a preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, cu intenţia de a inaugura o statuie a „Sf.Stefan”, în localitatea Komarno, cu concentraţie de etnici maghiari. Refuzul Slovaciei a avut o motivare inatacabilă anume că vizita preconizată coincidea cu împlinirea a 41 de ani de la invazia trupelor Tratatului de la Varşovia, între care şi cele ale Ungariei, în Cehoslovacia. Întrucât nu s-a ţinut seama de anunţul făcut pe canale diplomatice că „vizita nu este binevenită”, Laszlo Solyom a fost oprit la graniţa statului slovac fiind nevoit să facă cale întoarsă; a fost declarat „persona non grata”! Prin această decizie autorităţile slovace au preîntâmpinat organizarea pe teritoriu slovac a unor manifestări cu caracter revizionist, revanşard şi şovin maghiare ce erau preconizate a se desfăşura cu prilejul vizitei lui Slyom.

Slovacia a făcut faţă cu succes intenţiei Ungariei de a acorda cetăţenia ungară etnicilor minoritari maghiari de pe teritoriul naţional slovac prin adoptarea unei legi prin care se interzice dubla cetăţenie a slovacilor iar etnicii maghiari care deţin doar cetăţenia ungară nu pot ocupa funcţii publice în Slovacia. (Comentariu Ce-i cu noi? – chestia asta este foarte interesantă şi se poate aplica în România. În prezent Ungaria oferă cetăţenie maghiară oricărui român doreşte, “doar cu buletinul”, astfel îşi creşte în acte, oficial, numărul populaţiei şi în acelaşi timp creşte numărul “maghiarilor” din Ardeal – pregăteşte terenul pentru anexarea Ardealului la Ungaria. Acest lucru poate fi blocat exact ca în Slovacia – interzicerea prin lege ca românii să aibă în acelaşi timp 2 cetăţenii. Asta este, vom “pierde” anumiţi români care vor alege doar cetăţenia SUA sau etc, dar îi vom “păstra” pe cei din Ardeal, care vor alege mai degrabă doar română decât doar maghiară. De asemenea, este interesantă ideea cu cine nu are cetăţenie slovacă nu poate ocupa funcţii publice pe teritoriul Slovaciei. (dacă am înţeles eu bine) Se poate aplica şi în România  – după ce dăm o lege pentru o singură cetăţenie, maghiarii din România vor alege DOAR cetăţenia maghiară – apoi, stipulăm în lege că în România funcţiile publice pot fi ocupate doar de către persoane cu cetăţenie română, astfel, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş + alte oraşe, vor reveni românii în funcţiile publice (primării, consilii locale, consilii judetene, inspectorate şcolare etc) – ceea ce înseamnă foarte mult pentru diminuarea pornirilor de autonomie teritorială în zonă. Se pot face astfel de lucruri, sigur, bine gândite înainte, dar n-are cine să le facă – conducătorii politici români (bestii mafiote) sunt interesaţi doar să FURE).

La fel, în baza aceluiaşi principiu al primordialităţii interesului naţional, autorităţile slovace au implementat regionalizarea respingând organizarea administrativ-teritorială pe criterii etnice, evitând astfel apariţia acelei „mici Ungarii” pe teritoriul său, atât de mult dorite de Ungaria şi subordonate total intereselor acesteia, nu numai în cazul de faţă dar şi în cel al României, Ucrainei, Serbiei, etc., peste tot unde există o minoritate maghiară. Deosebit de consecvent în planul contracarării acţiunilor neorevizioniste, extremiste, revanşarde şi de amestec în problemele sale interne, iniţiate în prezent de Ungaria, statul slovac a interzis desfăşurarea pe teritoriul său, la Komarno, în ziua de 27 iunie 2012, a şedinţei unei comisii a Parlamentului Ungariei.

De asemenea, trupa rock Karpatia, din Ungaria, este interzisă pe teritoriul Slovaciei datorită mesajelor extremiste, şovine, xenofobe, rasiste şi de susţinere a refacerii aşa zisei Ungarii Mari cuprinse în repertoriul ei.

O menţiune se impune, anume că măsurile aplicate de Slovacia, la care am făcut referire, nu au fost criticate de ţările membre ale Uniunii Europene, ele nefiind considerate nici nelegale, nici antidemocrate, nici antieuropene, nici antimaghiare!

Atenţie: pentru intenţiile Ungariei de a-şi lărgi graniţele şi a ocupa noi teritorii sunt vinovaţi în primul rând conducători de la Budapesta. Maghiarii români au o mică vină, doar atunci când promovează sentimente anti-româneşti şi când îi susţin pe acei conducători în demersurile lor. Deci nu vă dezvoltaţi o ură faţă de maghiarii de la noi din ţară, ci înţelegeţi ce se doreşte la nivel înalt, în guvernul Ungariei…

Urmăriţi şi filmuleţul următor – A fost odata Transilvania – documentar 30 min. – celalalt chip al adevarului. Ce-am fost, am vazut. Ce-o mai fi, vom mai vedea…

https://vimeo.com/16275866

Mergi la SUS