Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Premierul slovac a oferit o recompensă de un milion de euro pentru informaţii care vor duce la o arestare în cazul jurnalistului asasinat

in Extern de

Jurnalistul slovac, asasinat săptămâna trecută, era pe punctul de a publica un articol despre corupţia la nivel înalt, care implică mafia italiană şi politicieni din acest mic stat din zona euro.

Premierul slovac a promis că vinovaţii vor ajunge în faţa justiţiei și a oferit o recompensă de un milion de euro pentru informaţii care vor duce la o arestare.

Robert Fico a venit cu milionul de euro oferit recompensă la conferința de presă organizată la guvern.

Robert Fico, premierul slovac: “Dacă se va dovedi că moartea lui are legătură cu munca de jurnalist, vorbim de un act fără precedent şi un atac la adresa libertăţii presei.”

Jurnalistul asasinat în Slovacia lucra la un articol despre corupție și mafia italiană

Potrivit textului difuzat postum, “italienii care au legături cu mafia calabreză ar fi primit fraudulos, subvenții și fonduri europene, datorită relațiilor avute cu personalități politice influente de la Bratislava”.

Marți-noapte, site-ul pentru care lucra Jan Kuciak a publicat versiunea neterminată a articolului sau despre presupuse conexiuni politice ale unor oameni de afaceri italieni, suspectaţi de legături cu mafia calabreză ”Ndrangheta”.

Printr-o persoană de legătură, o femeie, acești indivizi ar fi avut acces la șeful guvernului slovac Robert Fico. Sunt vehiculate 2 nume, ambele cunoscute autorităților slovace:

Tibor Gașpar, șeful poliției slovace: ”Ei au fost implicați într-o investigație mai veche, ca martori.”

Primul este Antonino Vadala, care are afaceri în estul Slovaciei. A cumpărat mai multe ferme și a folosit fonduri europene ca să le modernizeze și să le facă profitabile.

Vadala nu e de găsit nici acasă, nici la sediul firmei și nici la telefon nu răspunde de zile întregi. În trecut, Vadala a făcut totuși câteva declarații prin telefon.

Întrebat pe șleau dacă face parte din mafia calabreză, a negat: ”Nu, aveți informații greșite”.

Al doilea nume vehiculat în această investigație jurnalistică este Diego Roda, un individ mai puțin discret, întrucât era uneori surprins în timp ce gonea cu un Ferrari. Acum însă, și el e de negăsit.

În această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, asasinarea tânărului jurnalist a readus dramatic în atenție problema corupţiei, care a provocat vara trecută proteste împotriva guvernului de stânga condus de Robert Fico.

Grijuliu cu păstrarea aparențelor, premierul a oferit o recompensă de un milion de euro pentru orice informaţie care ar putea conduce la autorii dublului asasinat.

Același Robert Fico este însă cunoscut pentru criticile virulente la adresa presei. La o conferință din 2016, el s-a adresat unor jurnalişti numindu-i “prostituate antislovace murdare″.

Mergi la SUS