Press "Enter" to skip to content

Clasificarea lipidelor, glucidelor, glucido-lipidelor şi a fibrelor alimentare

Trimite prietenilor

Proteinele sunt substanţe care se află în numeroase alimente de origine animală şi vegetală: carne, peşte, ouă, lactate şi leguminoase. Sunt indispensabile organismului şi nu îngraşă.

Glucidele sau hidraţii de carbon sunt substanţe care sunt transformate în glucoză. Se găsesc în alimente care, la origine, conţin fie zahăr (fructe, miere), fie amidon (făină, cereale, făinoase). Absorbţia glucidelor se face pe stomacul gol, la un interval de timp egal cu ingerarea lor. Sunt clasificate în funcţie de puterea lor glicemică, măsurată prin indicele glicemic. Se poate face, de asemenea, diferenţa între “glucidele bune”, cu indice scăzut, şi ,,glucidele rele”, cu indice glicemic ridicat.

Lipidele sunt substanţe a căror origine poate fi atât animală, cât şi vegetală. Acestea sunt grăsimi (carne, mezeluri, peşte, unt, ulei, brânzeturi). Unele dintre ele pot mări colesterolul (carne, lactate), altele, dimpotrivă, contribuie la scăderea lui (uleiul de măsline etc.).

Fibrele alimentare (celuloza): în această categorie intră toate legumele verzi (salate, andive, praz, spanac, fasole verde), dar şi unele legume uscate, fructele şi cerealele în stare brută, care conţin fibre în mare cantitate. Trebuie să fie consumate frecvent, deoarece insuficienţa lor duce la carenţe grave.





Clasificarea Lipidelor, Glucidelor, Glucido-Lipidelor și a Fibrelor Alimentare

Lipide Glucide Alimente Glucido-Lipidice Fibre Alimentare
Carne Făină Lapte Sparanghel
– Oaie Pâine Nuci Salată verde
– Vacă Biscuiți Alune Spanac
– Vițel Orez Arahide Vinete
– Cal Cartofi Migdale Roșii
– Porc Paste Creier Dovlecei
Mezeluri Griș Ficat Țelină
Pasăre Cuș-Cuș Soia (făină) Varză
Iepure Tapioca Germeni de grâu Conopidă
Pește Fasole uscată Paste cu ou Varză acră
Crab Mazăre Nucă de caju Fasole verde
Crevete Linte Nucă de cocos Praz
Langustă Năut Ciocolată Arahide
Langustă Morcovi Zahăr Ardei gras
Ou Miere Măsline Andive
Unt Alcool Castane Ciuperci
Brânzeturi Porumb Castane dulci Napi
Uleiuri Fructe Scoici Salsifi
Margarine Fructe uscate St. Jacques Fructe
Stridii Legume uscate
Avocado


CLASIFICAREA GLUCIDELOR

 

GLUCIDE RELE GLUCIDE BUNE
ZAHĂR DIN TRESTIE
(alb sau roşcat)
CEREALE BRUTE
(grâu, ovăz, orz, mei etc.)
ZAHĂR DIN SFECLĂ FAINĂ BRUTĂ (necernută)
ZAHĂR BRUN NERAFINAT PÂINE integrală
MIERE PÂINE de secară, integrală
SIROP DE ARŢAR PÂINE cu tărâţe
DULCIURI OREZ integral
MELASĂ PASTE din făină integrală
DULCEŢURI, JELEURI GERMENE DE GRÂU
ÎNGHEŢATĂ DE FRIŞCĂ BOB VERDE
BĂUTURI DULCI LINTE
(sucuri acidulate, coca cola) FRUCTE
FĂINĂ RAFINATĂ ŢELINĂ
(pentru baghete, franzelă, pesmeţi) NAP
PRĂJITURI DIN FĂINĂ ALBĂ ŞI ZAHĂR ŞI ZAHĂR GERMENI DE SOIA
PIZZA MUGURI DE BAMBUS
BRIOŞE, CORNURI, BISCUIŢI INIMĂ DE PALMIER
FOIETAJE, SUFLEURI SALSIFI
PASTE ALBE VINETE
(spaghete, ravioli etc.) DOVLECEI
OREZ ALB (rafinat) CASTRAVEŢI
AMIDON DIN CARTOFI ROŞII
MORCOVI RIDICHI
PORUMB CIUPERCI
AMIDON DIN PORUMB VARZĂ
GRIŞ, CUŞ-CUŞ CONOPIDĂ
AMIDON FASOLE VERDE
CEREALE cernute PRAZ
– FULGI DE PORUMB ANGHINARE
– PETALE DE PORUMB ARDEI GRAS
– OREZ SUFLÉ SALATĂ VERDE
ALCOOL (în special distilat) SPANAC
NĂUT
MAZĂRE USCATĂ
FASOLE USCATĂ
CIOCOLATĂ cu minimum 60% cacao

 


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.