Proteinele sunt substanţe care se află în numeroase alimente de origine animală şi vegetală: carne, peşte, ouă, lactate şi leguminoase. Sunt indispensabile organismului şi nu îngraşă.
Glucidele sau hidraţii de carbon sunt substanţe care sunt transformate în glucoză. Se găsesc în alimente care, la origine, conţin fie zahăr (fructe, miere), fie amidon (făină, cereale, făinoase). Absorbţia glucidelor se face pe stomacul gol, la un interval de timp egal cu ingerarea lor. Sunt clasificate în funcţie de puterea lor glicemică, măsurată prin indicele glicemic. Se poate face, de asemenea, diferenţa între “glucidele bune”, cu indice scăzut, şi ,,glucidele rele”, cu indice glicemic ridicat.
Lipidele sunt substanţe a căror origine poate fi atât animală, cât şi vegetală. Acestea sunt grăsimi (carne, mezeluri, peşte, unt, ulei, brânzeturi). Unele dintre ele pot mări colesterolul (carne, lactate), altele, dimpotrivă, contribuie la scăderea lui (uleiul de măsline etc.).
Fibrele alimentare (celuloza): în această categorie intră toate legumele verzi (salate, andive, praz, spanac, fasole verde), dar şi unele legume uscate, fructele şi cerealele în stare brută, care conţin fibre în mare cantitate. Trebuie să fie consumate frecvent, deoarece insuficienţa lor duce la carenţe grave.
Clasificarea Lipidelor, Glucidelor, Glucido-Lipidelor și a Fibrelor Alimentare
Lipide | Glucide | Alimente Glucido-Lipidice | Fibre Alimentare |
---|---|---|---|
Carne | Făină | Lapte | Sparanghel |
– Oaie | Pâine | Nuci | Salată verde |
– Vacă | Biscuiți | Alune | Spanac |
– Vițel | Orez | Arahide | Vinete |
– Cal | Cartofi | Migdale | Roșii |
– Porc | Paste | Creier | Dovlecei |
Mezeluri | Griș | Ficat | Țelină |
Pasăre | Cuș-Cuș | Soia (făină) | Varză |
Iepure | Tapioca | Germeni de grâu | Conopidă |
Pește | Fasole uscată | Paste cu ou | Varză acră |
Crab | Mazăre | Nucă de caju | Fasole verde |
Crevete | Linte | Nucă de cocos | Praz |
Langustă | Năut | Ciocolată | Arahide |
Langustă | Morcovi | Zahăr | Ardei gras |
Ou | Miere | Măsline | Andive |
Unt | Alcool | Castane | Ciuperci |
Brânzeturi | Porumb | Castane dulci | Napi |
Uleiuri | Fructe | Scoici | Salsifi |
Margarine | Fructe uscate | St. Jacques | Fructe |
Stridii | Legume uscate | ||
Avocado |
CLASIFICAREA GLUCIDELOR
GLUCIDE RELE | GLUCIDE BUNE |
ZAHĂR DIN TRESTIE (alb sau roşcat) |
CEREALE BRUTE (grâu, ovăz, orz, mei etc.) |
ZAHĂR DIN SFECLĂ | FAINĂ BRUTĂ (necernută) |
ZAHĂR BRUN NERAFINAT | PÂINE integrală |
MIERE | PÂINE de secară, integrală |
SIROP DE ARŢAR | PÂINE cu tărâţe |
DULCIURI | OREZ integral |
MELASĂ | PASTE din făină integrală |
DULCEŢURI, JELEURI | GERMENE DE GRÂU |
ÎNGHEŢATĂ DE FRIŞCĂ | BOB VERDE |
BĂUTURI DULCI | LINTE |
(sucuri acidulate, coca cola) | FRUCTE |
FĂINĂ RAFINATĂ | ŢELINĂ |
(pentru baghete, franzelă, pesmeţi) | NAP |
PRĂJITURI DIN FĂINĂ ALBĂ ŞI ZAHĂR ŞI ZAHĂR | GERMENI DE SOIA |
PIZZA | MUGURI DE BAMBUS |
BRIOŞE, CORNURI, BISCUIŢI | INIMĂ DE PALMIER |
FOIETAJE, SUFLEURI | SALSIFI |
PASTE ALBE | VINETE |
(spaghete, ravioli etc.) | DOVLECEI |
OREZ ALB (rafinat) | CASTRAVEŢI |
AMIDON DIN CARTOFI | ROŞII |
MORCOVI | RIDICHI |
PORUMB | CIUPERCI |
AMIDON DIN PORUMB | VARZĂ |
GRIŞ, CUŞ-CUŞ | CONOPIDĂ |
AMIDON | FASOLE VERDE |
CEREALE cernute | PRAZ |
– FULGI DE PORUMB | ANGHINARE |
– PETALE DE PORUMB | ARDEI GRAS |
– OREZ SUFLÉ | SALATĂ VERDE |
ALCOOL (în special distilat) | SPANAC |
NĂUT | |
MAZĂRE USCATĂ | |
FASOLE USCATĂ | |
CIOCOLATĂ cu minimum 60% cacao |