Piersicile au un gust dulce, sunt aromate, zemoase, deosebit de gustoase şi hidratează organismul. Mai mult, acestea reprezintă o sursă bogată de vitamine şi de minerale, cu importante proprietăţi terapeutice.
Piersicile au un conţinut mare de vitamina C, E, provitamina A și alte şase tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic) Acestea mai au în componenţa lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu. Conţin, de asemenea, cantităţi deloc neglijabile de fibre, fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi.
Datorita conţinutului bogat de fibre, consumul regulat de piersici este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, care au un tranzit intestinal leneş. Acestea înlătură constipaţia şi favorizează digestia, cu efect favorabil şi în caz de hemoroizi
Piersicile au efecte benefice şi în cazurile de litiază urinară, reumatism, gută, datorită acţiunii lor diuretico-depurative. Antioxidanţii inactivează radicalii liberi şi menţin integritatea celulei. Tot datorită proprietăţilor sale antioxidante, piersica întârzie procesul de îmbătrânire şi ajută la menţinerea strălucirii şi tinereţii tenului.
Intern, piersicile se pot consuma crude, cu coajă, după o spălare sub un jet de apă. Se recomandă consumul a trei-patru piersici pe stomacul gol, timp de câteva zile la rând. O astfel de cură este indicată pentru stimularea funcţiilor digestive şi pentru menţinerea alcalinităţii sângelui.
Piersicile se mai pot consuma sub formă de suc proaspăt (1-2 ceşti între mese, sau dimineaţa, pe stomacul gol), compot sau fructe confiate. Frunzele şi florile de piersic se pot folosi sub formă de ceai, pentru acţiunea lor antiseptică, depurativă şi de combatere a infecţiilor parazitare. Se pun doup linguriţe de plantă la infuzat în 300 ml de apă fiartă, se lasă zece minute; se bea câte o ceaşcă de ceai după fiecare masă.
Extern, piersica hraneşte pielea şi o regenerează, acţionând excelent contra ridurilor. De asemenea, cataplasmele cu frunze de piersic se folosesc contra cancerului de piele. (foto: C. Dumitru)