Ce să faci pentru a memora mai bine ce citești?

in Diverse de

Îți dorești să înveți cât mai mult din fiecare carte pe care o citești? Ți se întâmplă des să îți placă mult ideile sau un anumit tip de exprimare, însă la ceva timp să nu-ți mai amintești mare lucru? Vestea bună e că nu ești singurul în această situație și că există mai multe moduri prin care să-ți îmbunătățești abilitatea de a memora informațiile. 

Iată 5 modalități prin care să te asiguri că reții mult mai mult din ceea ce citești

  • Află care este scopul lecturii. Gândește-te cum lucrurile pe care le citești vor fi utile pentru tine.

Atunci când în schemă intră motive și beneficii, orice acțiune poate deveni mai ușoară și mai eficientă. Păstrează în minte scopul lecturii. Vrei să te documentezi pentru o prezentare la muncă? Notează informații care ți se par utile și care știi că îi pot ajuta pe ceilalți. Vrei să-ți îmbunătățești relațiile? Gândește-te la cum poți aplica ceea ce citești. Vrei să te relaxezi? Lasă-te cât poți de mult pradă poveștii și imaginației. Profită de descrieri pentru a picta propriile tale imagini în minte.

  • Notează cuvinte cheie 

E normal să nu ai întotdeauna timp sau materialele necesare pentru a lua notițe elaborate, însă câteva cuvinte sau propoziții cheie notate pe carte pot face minuni. Această tehnică poartă numele de citit activ și funcționează pentru că ești nevoit să sumarizezi și să notezi punctele importante, așa îți vei pune și mintea, și degetele la contribuție. 

  • Conectează ce citești cu ceva ce știi deja, fă analogii

Conectează-te cât poți de mult ceea ce citești cu ceea ce știai deja sau ai mai citit în alte cărți. Dacă poți, fă analogii sau leagă informațiile de exemple din viața personală. În momentul în care ești implicat emoțional, informația devine mult mai ușor de procesat și memorat. Dacă citești cărți de dezvoltare personală, cum ar fi cele de pe Bookzone, încearcă să aplici sfaturile în situații din viața de zi cu zi.

  • Gândește-te la cum i-ai explica unui alt om

Atunci când găsești un pasaj care te interesează sau care pare că ar fi interesant pentru alte persoane, gândește-te la cum ai putea să sumarizezi și explici cât mai ușor ideea. O probă foarte bună pentru a vedea dacă ai înțeles ceva este prin a încerca să înveți o altă persoană, printr-un limbaj simplu. Scopul nu e să faci să înțeleagă un doctorant, ci un copil de clasa IV-a. Asta e adevărata provocare.

  • Discută cu cineva despre ce ai aflat

Nu păstra doar pentru tine ce ai aflat. Găsește persoane alături de care să dezbați ideile care te interesează. Așa vei înțelege mult mai bine ce ai citit și vei găsi și subiecte utile de conversație. 

Așadar, ar fi păcat să nu rămâi cu cât mai multe informațiile din cărțile bune pe care te-ai decis să le citești anul ăsta.  Asigură-te că ai un scop, că poți sumariza ce ai citit și că ți-ai notat ce ți-a plăcut și ce poate fi un subiect foarte bun de conversație cu prietenii pe viitor. Lectură plăcută!