Și câinii pot avea depresie! Iată ce e de făcut

in Diverse de

Au câinii sentimente? Pot ei să sufere? De-a lungul timpului a fost dezbătut foarte mult subiectul depresiei la câini, însă astăzi majoritatea experților sunt de acord că aceasta există și că nu trebuie ignorată. Câinii sunt animale foarte iubitoare și inteligente, capabile de stări profunde cum sunt empatia sau atașamentul, dar și de afecțiuni precum anxietatea și depresia. Din păcate, ei nu pot cere ajutor și e de datoria stăpânilor să observe schimbările de dispoziție și să ia măsurile necesare.

Iată cum să-ți dai seama dacă patrupedul tău are depresie și ce e de făcut în situația asta

  • Cauze

De obicei depresia la câini este cauzată de evenimente majore în viața acestora cum ar fi abandonul, decesul unui stăpân sau a unui alt animal, mutarea într-o casă nouă etc. Dacă nu e vorba despre astfel de evenimente grave, alocă-ți puțin timp pentru a te gândi daca s-a schimbat totuși ceva în viața ta în ultimul timp. Poate ai fost plecat mai mult decât de obicei sau poate ai trecut prin stări proaste. Cățeii mai pot trece prin depresie și în cazul în care unul dintre stăpâni suferă sau dacă acesta a devenit mai distant în ultimul timp. 

  • Semne

Deși diagnosticarea unui cățel e mai grea având în vedere că nu ne poate vorbi despre ce simte, există anumite simptome sau semne care indică existența unei probleme. 

  • Le lipsește pofta de mâncare
  • Evită activitatea fizică
  • Nu mai sunt atrași de acțiunile care înainte le făceau plăcere
  • Tind să doarmă foarte mult

Trebuie să ții cont că aceste simptome pot indica și o afecțiune fizică și că o vizită la veterinar este esențială.

  • Ce e de făcut?

Majoritatea câinilor tind să-și revină după ceva timp în care ați petrecut mai mult timp împreună. Păstrează-l în formă și motivează-l să participe la cât mai multe activități. Scoate-l pe afară de câte ori ai ocazia.

În cazul în care locuiești într-o zonă rurală, este important să asiguri un perimetru sigur pentru animalele de companie, în care se pot desfășura în voie, fără să stea cu frica unor prădători. Dacă locuiești la țară și ți-e frică să lași câinele să se apropie de alte animale, poți lua în considerare achiziționarea unui gard electric de la Magnet Center. De asemenea, dacă ai o cabana la munte și iei câinele cu tine, este recomandat să folosești această modalitate de securitate. În acest mod, îl ții protejat de animalele sălbatice, în plus, fiind depresiv, e posibil ca patrupedul tău să nu te mai asculte și să fugă. 

Petrece cât mai mult timp și recompensează-l când arată semne de fericire, însă evită să faci asta când îl vezi trist și inactiv. Riști să-l faci să creadă că primește recompense fix pentru comportamentul de care vrei să-l scapi. Uneori ajută adoptarea unui alt animal care să-i țină companie și alături de care să se joace, mai ales în cazul în care ați pierdut altul de curând. 

Așadar, câinii sunt ființe deosebit de sensibile, capabile de iubire și de suferință. E de datoria noastră să avem grijă de ei și să nu le ignorăm sentimentele, așa cum și ei ne-au fost alături de atâtea ori. E bine cunoscut faptul că ei sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor și e momentul să fie și oamenii cei mai buni prieteni ai lor. În cazul în care au existat schimbări mari în casa ta și ai început să observi semnele specifice, aplică sfaturile enumerate mai sus și totul va fi bine!