Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Căldură mare! De la cod galben, la cod portocaliu

in Diverse/ExtraNews de

   Administraţioa Naţională de Meteorologie a emis două avertizări, una de cod galben pentru miercuri, 27 iunie şi alta de cod portocaliu, pentru joi, 29 iunie, ambele anunţând temoperaturi caniculare.

   Astfel, în cursul zilei de miercuri 28 iunie, în regiunile Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și local în Transilvania, valul de căldură se va extinde faţă de ziua precedentă, iar disconfortul termic va fi în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, iar minimele nocturne vor fi de peste 20 de grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe arii restrânse, mai ales la munte, în est și sud-est, unde se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

  Joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

   Va fi cod portocaliu în județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți, unde se vor atinge local maxime termice de 3739 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. În regiunile nord-vestice și nordice, precum și la munte, mai ales în orele serii și ale nopții, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS