Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

„Multinaţională” de fraude cu telefoane mobile, „falimentată” de poliţiştii români şi spanioli

in Diverse/Extern/ExtraNews de

   Poliția Română și DIICOT, în colaborare cu autoritățile judiciare spaniole a destructurat o grupare infracțională formată din cetățeni din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania, care se ocupau cu înșelăciuni cu telefoane mobile de ultimă generație. Prejudiciul cauzat operatorilor de telefonie mobilă spanioli și persoanelor păgubite este estimat la 3.000.000 de euro, anunţă IGPR.

   Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu DIICOT.– ­Structura Centrală și BT Teleorman au participat la o acțiune internațională organizată pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în fraude informatice și înșelăciune în dauna unor operatori de telefonie mobilă de pe teritoriul Spaniei.

   Acţiunea s-a derulat în două faze, ultima dintre acestea având loc luna aceasta, în Spania, autoritățile judiciare române fiind implicate în prima parte a operațiuni, desfășurată în cursul lunii aprilie a acestui an. Membrii grupării ar fi obținut, în mod fraudulos, datele personale ale unor cetățeni spanioli, iar în baza acestora, ar fi comandat online telefoane mobile, pe care le-ar fi primit prin curier, în baza prezentării unor documente de identitate contrafăcute. Ulterior, telefoanele ar fi fost vândute prin intermediul altor complici, pe teritoriul Spaniei și României.

   Prejudiciul produs operatorilor de telefonie mobilă și persoanelor păgubite în acest mod este estimat la 3.000.000 de euro. Autoritățile judiciare din Spania au transmis o comisie rogatorie internațională, în cauză fiind emise mandate europene de arestare pe numele a trei dintre membri, localizați pe teritoriul României, precum și un mandat de percheziție.

   Concomitent, instanța de judecată din România a emis trei mandate de percheziție la adresele membrilor grupării, care făceau obiectul cercetărilor într-o cauză aflată în instrumentareaautorităților române.

   Astfel, pe 4 aprilie, polițiști şi procurorii din teleorman, în cooperare cu Poliția Națională Spaniolă, au acționat concomitent în România și Spania. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza orașului Turnu Măgurele au fost ridicate patru laptopuri, două televizoare LCD, o stație PlayStation, 12 telefoane mobile, 11 cartele SIM și înscrisuri. Pe teritoriul Spaniei, polițiștii spanioli au acționat în Madrid, Valencia, Aragon și Catalunia, fiind puse în aplicare 13 mandate de percheziție și reținute 26 de persoane. Pe teritoriul României au participat, alături de polițiștii și procurorii români, și polițiști spanioli din cadrul Poliției Naționale Spaniole – Unitatea Centrală pentru Combaterea Delincvenței Specializate și Violente.

   În urma acțiunilor desfășurate în dele două faze ale operațiunii au fost reținute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS