Press "Enter" to skip to content

Azi e 26 iunie – Ziua Drapelului Naţional!

   Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național. Cu acest prile, Atât în Bucureşti cât şi în localităţile din ţară, au loc manifestări dedicate Trapelului Naţional. Ministerul Apărării Naţionale, a organizat, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi cu Primăria Municipiului București, în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Naţional, o ceremonie publică de înălțare a Drapelului Național al României.

   În cadrul manifestării, drapelul a fost binecuvântat de un preot militar şi a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului naţional al României interpretat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale. La eveniment au participat reprezentanţi ai administrației publice centrale și locale, ataşaţi militari străini acreditaţi la Bucureşti, militari, răniți și urmașii personalului armatei decedat în acțiuni militare, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere. Militari din celelalte garnizoane din ţară, în colabotare cu administraţiile publice judeţene şi locale, au organizat, la fel, ceremonii publice ci prilejul acestei sărbători.

   Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr.96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Conform legii, această zi este marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

   Istoria Drapelului Naţional începe în 1834, cînd domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”. Steagul avea două culori, galben și roșu, iar cel atribuit armatei era compus din trei culori, roșu, galben și albastru, cu un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc. În timpul Revolutiei de la 1848 drapelul tricolor a fost adoptat atât de revoluţionarii din Ţara Românească, cât şi de cei din Transilvania, , ca simbol al luptei lor, având inscripționat lozinca: „Dreptate – Frăție”. Tricolorul ca drapel naţional pare să se fi impus la 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan I Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz pina in 1862, a avut fîșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fîșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea la domniel a principelui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

   Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, conform Wikipedia. (foto: C. Dumitru)

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO