Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Avertisment al președintelui României: „Nu exclud riscul de activare al articolului 7, ca în cazul Poloniei”

in ExtraNews/Politic de

La o întâlnire neoficială pe care a avut-o cu ziariștii la Palatul Cotroceni, miercuri, președintele Klaus Iohannis a avertizat că:”Nu exclud riscul de activare al articolului 7, ca în cazul Poloniei”, dacă vor fi adoptate modificările la legile Justiției.

Împotriva Guvernului din Polonia, miercuri, Comisia Europeană a decis să declanșeze Articolul 7 din Tratatul UE (posiblitatea de a i se ridica Poloniei dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene pentru devierea de la statul de drept și normele justiției), o măsură fără precedent care vine în contextul în care Executivul a rămas surd la cererile UE privind modificarea reformelor ei judiciare controversate.

Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat reporterilor la Bruxelles: „Cu părere de rău, a trebuit să decidem să inițiem Articolul 7. Dar faptele nu ne lasă nicio altă soluție” și că într-un interval de doi ani, Polonia a adoptat o serie de legi care au creat o situație în care”guvernul se poate amesteca sistematic cu atribuțiile, organizarea și funcționarea” sistemului judiciar.

Revenind la șeful statului, Klauss Iohannis, acesta, la întrebarea ziariștilor: „de ce crede că actuala coaliție majoritară se grăbeste atât de tare cu legile justiției?” a răspuns că „penalii” au intrat puțin în panică.

Președintele României a mai spus că analizează foarte serios posibilitatea de a organiza un referendum pe tema justiției, dacă legile modificate vor ajunge la el spre promulgare și că va aplica această soluție când va fi cazul.

Klaus Iohannis a vorbit și despre ministrul Justiției, despre care a spus că evită să dea ochii cu el și că Toader nu s-a consultat cu el înainte de a anunța public modificările la legile justiției.

Ultimile din

Mergi la SUS