Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ASF anunţă: de vineri au intrat în vigoare noile tarife pentru piaţa RCA

in Diverse/ExtraNews de

Noile tarife de referință la RCA au intrat în vigoare, începând de vineri, perioada de plafonare încheindu-se joi, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară, Acestea sunt conform prevederilor OUG nr. 54/2016 şi a normei privind metodologia de calcul a acestora.

   ASF precizează că în acest fel se stabileşte un reper pentru tarifele de primă aferente poliţelor RCA. Acest tarif poate fi utilizat atât de către consumatori, care vor avea astfel la îndemână un instrument de comparaţie pentru ofertele societăţilor de asigurare, cât şi de către asigurătorii care doresc să intre pe piaţa RCA sau de către alte părți interesate.

   Tarifele de referinţă, spune Autoritatea de Supraveghere Financiară, au un caracter orientativ şi sunt calculate pe baza datelor cu privire la poliţele din perioada 2012-2016 şi la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizaţi să practice RCA.

   Tarifele de referinţă sunt structurate în funcţie de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.

   De exemplu, tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei. Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%). Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).

   Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

   Datele statistice utilizate în calculul tarifului de primă de referință nu arată deviații semnificative în daunalitate, la nivel de piață, comparativ cu datele statistice din anii anteriori, prin urmare nu există premise de creștere a tarifelor pentru poliţele RCA. (foto: C. Dumitru)

Ultimile din

Mergi la SUS