Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Agent Green susţine legea care interzice defrişările în parcurile naţionale

in Diverse/ExtraNews/Politic/Sanatate de

   Organizaţia de mediu Agent Green a anunţat că salută prima inițiativă legislativă din Parlamentul României de a interzice exploatările forestiere în parcurile naționale. Agent Green a lansat o petiție în acest sens încă din anul 2015 când a publicat și sondajul de opinie care arată că 90% dintre români resping tăierea intenționată în parcurile naționale.

La minister vorbim de 10 ani cu pereții pe acest subiect, iar Romsilva administratorul parcurilor naționale ne duce cu zăhărelul de tot atâția ani, vreme în care regia face profit din exploatarea comercială intensivă a celor mai valoarase păduri din parcurile națioanle. Așa că inițiativa parlamentară ne bucură. Chiar dacă nu este perfectă, aceasta reprezintă punctul de pornire pentru dezbateri constructive spre a înlocui exploatările forestiere intensive cu o protejare strictă și autentică în folosul naturii și al comunităților locale.”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

   Inițiativa legislativă propune pe termen scurt interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naționale vreme de 10 ani și pe termen lung creșterea zonelor centrale de non-intervenție la 75% din suprafața fiecărui parc față de media de aproximativ 40% cât este astăzi strict protejat. Recomandarea valabilă pentru toate țările Planetei pentru protejarea a minim 75% din suprafața parcurilor naționale vine de la IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). IUCN precizează că scopul principal al unui parc national este de a conserva diversitatea naturală, împreună cu structurile și procesele ecologice ce o susțin.

Un singur parc național din România respectă cei minim 75% non-intervenție. Majoritatea celorlalte 12 parcuri sunt mult sub acest procent și în consecință nu ar trebui să se numească încă parcuri naționale. Practic, legea va trebui să urmeze recomandările internaționale și să facă parcurile naționale să corespundă criteriilor științifice. Momentan pădurile arată mai rău decât în 1999, înainte să devină parcuri naționale administrate. Procesul legislativ trebuie susținut de toate partidele politice. Toate trebuie să se adune sub o singuă culoare, cea a naturii.”, a adăugat Păun.

   Echipa Agent Green a vizitat parcuri naționale de pe toate continentele și a anunţat că este deschisă pentru a împărtăși cu membrii interesați ai Parlamentului modelele de success din țări care au reușit să devină mândre de parcuri naționale bine protejate și unde ecoturismul contribuie semnificativ la bunăsatrea comunităților locale și a economiei naționale. (foto: Agent Green)

Ultimile din

Mergi la SUS