Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Iohannis în America: depunere de coroane şi întrevedere cu şeful CIA

in Extern/ExtraNews/Politic de

   În a doua zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii, președintele României, Klaus Iohannis, a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Național Arlington și a avut o întrevedere cu Mike Pompeo, directorul Central Intelligence Agency – CIA, anunţă un comunicat al Preşedinţiei României.

   „Depunerea coroanei de către Președintele României în cadrul unei ceremonii solemne a reprezentat un omagiu adus memoriei și eroismului personalului militar american angajat în susținerea, cu prețul vieții, a păcii, libertății și democrației în Europa și în întreaga lume și a marcat recunoașterea sacrificiului suprem al generațiilor de militari americani căzuți pe fronturile din cele două războaie mondiale și din alte conflicte„, precizează comunicatul.

   Momentul depunerii coroanei este, în Statele Unite, cel mai înalt ceremonial utilizat pentru un șef de stat: președintele a fost întâmpinat cu 21 de salve de artilerie și de garda de onoare, apoi au fost intonate imnurile României și Statelor Unite ale Americii. Iohannis a fost condus la Monumentul Soldatului Necunoscut de generalul maior Michael Howard, comandantul districtului militar Washington.

   În aceeaşi zi, președintele României a avut o întrevedere cu conducerea CIA. Iohannis a arătat, cu acest prilej, că România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţările hibride de pe Flancul Estic al NATO. El a mai asigurat că țara noastră înţelege ca, inclusiv prin servicii de intelligence, să acţioneze ca un furnizor de securitate, pentru a contribui la eforturile internaţionale pe linie de securitate.

   La rândul său, conducerea CIA a evidenţiat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informații din Europa cu care are relații agenția americană, din punct de vedere al nivelului de încredere și al consistenței activității derulate.

   Președintele Klaus Iohannis și directorul Mike Pompeo au avut, cu acest prilej, şi un schimb de vederi pe teme politico-securitare de actualitate: combaterea terorismului, cu accent pe eradicarea Daesh– Statul ISlamic în Siria/Irak, amenințarea nord-coreeană, solidaritatea transatlantică și stabilizarea Afganistanului.(foto: presidency.ro)

Mergi la SUS