Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Adrian Dobre, fost purtător de cuvânt al PSD, după ce premierul Viorica Dăncilă în cadrul vizitei în Muntenegru a încurcat capitala Podgorica cu cea a Kosovo-Priștina, a spus : „E adevărat, este o gafă serioasă de diplomație”

in ExtraNews de

Adrian Dobre, fost purtător de cuvânt al PSD, a afirmat miercuri la Digi 24 că premierul Viorica Dăncilă a făcut o „gafă serioasă de diplomație” în cadrul vizitei în Muntenegru, prin încurcarea capitalei Podgorica cu cea a Kosovo-Priștina. Noroc că traducătoarea oficială a conferinței a corectat încurcătura, traducând Podgorica în loc de Priștina.
„Este evident o gafă care nu poate fi negată. Din păcate, zona Balcanilor este o zonă cu multe sensibilități, cu multe sensibilități istorice. (…) Eu cred că doamna prim-ministru trebuie să își facă o analiză foarte clară și serioasă a consilierilor domniei sale, în primul rând, și a dosarelor de țară pe care le primește în cursul acestor vizite. Cred că ar trebui pregătite mult mai bine. Sigur, nu sunt de dorit aceste gafe pentru că pot crea frustrări în spațiul în care reprezintă România, Guvernul României. Toată zona este o zonă complicată, cu aspirații, cu interese care nu întotdeauna sunt convergente. Zona Balcanilor a fost întotdeauna o zonă fierbinte, este și va rămane în continuare.”
Dobre consideră că premierul Dăncilă ar trebui să facă o analiză amănunțită a consilierilor cu care a fost pregătit dosarul acestei vizite și că analiza „gafei” premierului trebuie făcută la nivelul cabinetului premierului. El a adăugat că speră ca Ministerul Afacerilor Externe să întreprindă demersurile pentru repararea acestei gafe, în cazul în care ajunge să aibă efecte asupra relațiilor diplomatice dintre cele două țări.
„E adevărat, este o gafă serioasă de diplomație, e posibil ca această gafă să treneze asupra relațiilor diplomatice dintre cele două țări, dar sperăm că până la urmă, cu eforturi diplomatice, va fi trecută cu vederea. (…) Este o gafă diplomatică importantă, sper totuși ca diplomația română, prin Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasadorii acreditați în cele două țări să aplaneze, să repare această gafă. Nu mai poți da timpul înapoi, ea s-a făcut, gafa a rămas, e înregistrată, transmisă, monitorizată. Nu mai poți să o schimbi. Dar sper ca prin efort diplomatic această gafă să fie, să spunem, să fie cizelată, așezată, îndulcită într-un fel, corectată” a mai spus fostul purtător de cuvânt al PSD.

Ultimile din

Mergi la SUS