O saptamana de lucru are cel putin 40 de ore, astfel ca mai bine de o treime din viata noastra ne-o petrecem la munca. Putini dintre noi insa reusesc sa faca ceea ce le place cu adevarat. Iar acest lucru are efecte negative asupra personalitatii si mentalitatii noastre.
Orice meserie are avantajele si dezavantajele ei, partile ei frumoase, dar si parti mai putin bune. Cand iti petreci aproape tot timpul la munca, capeti obiceiuri si deprinderi care se reflecta in tot ceea ce faci. Un militar de cariera va da ordine si acasa, iar un profesor va fi la fel de sever cu copiii lui asa cum este cu elevii de la scoala. Inevitabil, meseria fiecaruia dintre noi lasa amprente adanci asupra personalitatii. Iata 10 meserii care ne schimba viata si care pot avea o influenta negativa asupra noastra.
MILITARI SI POLITISTI
O cariera in armata sau in politie are un impact asupra personalitatii respectivei persoane, iar acest lucru se reflecta imediat in viata de familie. E usor sa faci diferenta dintre un copil de arhitect si un copil de ofiter. Cel de-al doilea e educat strict, trebuie sa respecte niste reguli clare, comenteazaa rar si are un program mai bine organizat decat alti copii. Onoarea, demnitatea, dar si conditia fizica sunt importante pentru parintele cu o cariera militara, iar acest lucru se impune si asupra copiilor. Cu timpul, insa, militarii si politistii devin mai cinici, judeca lumea prin prisma faptelor si pun accentul mai putin pe sentimente. Isi arata mai greu compasiunea si dragostea, iar acest lucru are influente negative in familie.
DOCTORII
In spitale, doctorii vad in fiecare zi durere, neputinta si moarte. Este imposibil sa sufere pentru fiecare pacient si isi construiesc un “zid de aparare”. Devin mai indiferenti, insensibili si invata treptat sa isi ascunda sentimentele, dar acest lucru incepe sa se intample si in viata de zi cu zi, nu doar la munca. In familie, un doctor, mai ales unul care vede zilnic cazuri foarte grave, va deveni mai rece si mai intransigent, isi va ascunde emotiile si va comunica mai greu chiar si cu proprii copii.
PROFESORII
Nu este usor sa modelezi si sa educi o clasa cu 20-30 de copii. Trebuie sa fii ferm, ba chiar sever uneori, sa impui reguli stricte si sa ii tii din scurt. Obisnuit sa fie riguros cu elevii, un profesor va face acelasi lucru acasa, cu copiii lui. Va fi mai autoritar, va impune principia conservatoare, ii va invata sa se supuna regulilor si va transforma fiecare situatie de viata intr-o lectie. Nu este usor sa ai parinte profesor, care simte nevoia sa te cicaleasca si sa te indrume tot timpul.
AVOCATII
Aceasta profesie se potriveste cu oamenii care au o tarie de caracter deosebita, deoarece avocatii traiesc intr-un stres continuu si nu inceteaza sa se gandeasca la cazurile de care se ocupa nici acasa. Se obisnuiesc de tineri sa resolve totul singuri, pentru ca atat clientii, cat si ceilalti oameni din sistem se bazeaza pe ei. Uita sa comunice deschis cu cei din jur, pot deveni taciturni si pot suferi de depresie si anxietate. Misiunea lor este sa previna cele mai pesimiste scenarii in care pot ajunge clientii lor si incep sa vada mai degraba latura neplacuta a vietii, decat partile ei frumoase.
OAMENII DE AFACERI
Pentru a avea succes, in lumea dura a afacerilor, trebuie sa fii la fel de dur. Nu este usor sa conduci o intreprindere, sa calculezi pierderi si riscuri, sa tii cont de angajati si de nevoile lor. Intreprinzatorii sunt cu gandul mereu la afacerile lor, iar viata personala si familia au de suferit. Ei incep sa uite cum este sa faci un compromis, sa gandesti liber si sa te distrezi fara griji. Se gandesc la propriile nevoi de dezvoltare si devin mai egoisti si mai cinici.
FREELANCERII
Un om talentat si organizat, care isi cunoaste bine meseria si are nevoie sa lucreze la birou, poate oricat oferi servicii de buna calitate de acasa. Este nevoie doar de o conexiune buna la internet si de un talent excelent de comunicator. Asa-numitii freelanceri muncesc de acasa si pot fi foarte multumiti de rezultatele lor, daca sunt rigurosi. Cu timpul, insa, lipsa socializarii, constanta unui mediu familial monoton si fluctuatia veniturilor lasa urme neplacute. Munca de acasa poate avea multe dezavantaje si poate genera conflicte in familie in care un sot are un loc de munca, iar celalalt ramane acasa. Intervin monotonia, singuratatea, poate chiar depresia si stresul constant din cauza banilor.
JURNALISTII
Un jurnalist invata sa caute partea negativa a lucrurilor, greselile, defectele, accidentele, coruptia. Acestea reprezinta sterile, iar el le vaneaza in mod constant. Un jurnalist va fi tot timpul conectat la informatie, nu poate lua pauza nici in vacanta. El trebuie sa fie informat, indiferent daca este acasa sau la birou. Iar acest stil de viata devine din ce in ce mai obositor si mai solicitant, mai ales pentru jurnalistii ambitiosi, care isi sacrifica viata personala. Perceptia asupra realitatii devine cumva deformata, sunt mereu in alerta, stresanti, critici, cinici si deseori suferind de oboseala cronica.
CONTABILII
De lao varsta devine din ce in ce mai greu pentru contabili sa faca diferenta dintre meseria lor si viata de zi cu zi. Ei stiu sa lucreze cu cifre, cu grafice, cu balante si previziuni financiare. Acasa vor fi la fel de stricti cu banii, vor calcula tot timpul ce le trebuie si ce nu, vor uita sa mai faca mici surprize si compromisuri pentru cei dragi. Munca lor este monotona si gri, iar viata lor personala risca sa devina la fel.
PSIHOLOGII
La cabinet, psihologii lucreaza zilnic cu o multime de oameni pe care, inainte de toate, trebuie sa ii asculte. Este imposibil ca problemele acestora sa nu ii afecteze. Spre deosebire de un chirurg care taie si a rezolvat problema, psihologul trebuie sa asculte ore intregi de confesiuni din partea unui pacient, s ail inteleaga, sa ii dedice atentia si compasiunea lui. Psihologii devin adesea epuizati psihic si emotional si incep sa neglijeze responsabilitatile de acasa, precum si nevoile familiei.
ARHITECTII
Este o poveste minunata care cere sacrificii. Arhitectii petrec zile si nopti la birou, calculand, desenand, modificand, in permanenta tensiune din cauza pretentiilor clientilor si din pricina disccutiile cu inginerii si cu sefii de santier. Ei traiesc intr-o continua stare de stres emotional, au responsabilitati uriase si trebuie sa faca mereu compromisuri care le afecteaza creativitatea si principiile profesionale. Arhitectii de renume sufera si de mania grandorii, care duce mai tarziu la depresie si la alterarea personalitatii.
Be First to Comment