VIDEO. Fenomen rar și spectaculos. Valurile care curg împotriva curentului râului sau fluviului în care se formează

in Curiozitati de

Un Tidal Bore sau Mascaret este un fenomen natural rar în care un flux de apă creează un val care se deplasează de-a lungul unui râu sau într-un golf îngust, cauzând curgerea apei împotriva curentului fluviului. Aparițiile acestui fenomen au loc în puține locații din întreaga lume. De fapt, pentru a se declanșa, trebuie îndeplinte câteva condiții. În primul rând râul trebuie să se verse direct în mare și să aibă un golf în formă de pâlnie.

În timp ce mareele sunt stabile și sosesc la ore fixe, Mascaretele sunt mai puțin previzibile. Dezvoltarea acestora depinde de o serie de factori, inclusiv vântul și adâncimea râului, care se poate schimba între sezoane. Fenomenul poate apărea și zilnic, precum se întâmplă pe lacul fluvial al râului Batang din Malaezia, numit benak.

Cel mai mare fenomen are loc de-a lungul râului Qiantang din Hangzhou, China, unde valurile ajung până la 9 metri și călătoresc cu până la 40 de kilometri pe oră. Vuietul valului se aude ore întregi înainte de a se risipi în râu, iar apa din râu se înalță pentru câteva ore după trecerea sa.

Pororoca, în zona amazoniană, este un alt loc în care se petrece acest fenomen. Aici fenomenul are loc între februarie și martie și provoacă valuri de până la 4 metri înălțime, călătorind până la 800 km în amonte și pe râurile adiacente! De asemenea valuri care curg împotriva curentului au mai fost întâlnite de-a lungul timpului pe râul Seine (Franța), râul Petitcodiac (Canada) și râul Colorado (Mexic).

https://youtu.be/N7RjGGizGDc