Victimele cumplitului accident aviatic. Sunt zeci de copii și studenți care nu au avut nicio șansă în fața dezastrului… Dumnezeu să îi ierte!

in Extern de

Cinsprezece copii şi 13 studenţi între cele 176 de victime de la bordul avionului Boeing aparţinând companiei Ukraine International Airlines ce efectua zborul 737 PS752 prăbuşit în Iran; Zelenski îşi întrerupe vacanţa în sultanatul Oman şi ordonă o anchet

Un avion ucrainean la bordul căruia se aflau 176 de persoane – inclusiv 82 de iranieni şi 63 de canadieni – s-a prăbuşit miercuri în Iran, la puţin timp după ce a decolat de la Teheran. iar toate persoanele de la bord au murit, au anunţat autorităţile iraniene şi ucrainene, relatează AFP.

Avionul de tip Boeing, aparţinând companiei Ukraine International Airlines (UIA), s-a prăbuşit în contextul în care Orientul Mijlociu se confruntă cu o gravă perioadă de tensiuni şi la scurt timp după ce Teheranul a tras rachete vizând trupe americane în Irak.

Însă nimic nu indică faptul că aceste evenimente sunt legate între ele, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat împotriva oricărei ”speculaţii”.
Televiziunea de stat iraniană a difuzat imagini de la locul prăbuşirii, în care apar salvatori căutând pe un teren pe care sunt răspândite fragmente, unele încă fumegând. Mai multe echipe de salvatori transportau saci în care se aflau cadavre, iar altele adunau lucrurile personale ale pasagerilor.

Zborul PS752 al UIA a decolat la ora locală 6.10 (4.40, ora României) de pe Aeroportul Imam Khomeiny de la Teheran, către Aeroportul Borispil de la Kiev, înainte să dispară de pe radare, câteva minute mai târziu.

Avionul s-a prăbuşit pe terenuri agricole, la Khalaj Abad, în districtul Shahriar, la aproximativ 45 de kilometri nord-vest de aeroport, potrivit presei de stat iraniene. Oficiali iranieni şi ucraineni au exclus orice şansă de a găsi supravieţuitori.

COPII ŞI STUDENŢI LA BORD

Potrivit diplomaţiei ucrainene, la bordul Boeingului se aflau 82 de iranieni, 63 de canadieni, zece suedezi, patru afgani, trei germani şi trei britanici. Alte 11 persoane erau ucraineni – inclusiv cei nouă membri ai echipajului.

Canada are o importantă diaspora iraniană, iar UIA oferă zboruri relativ ieftine de la Toronto la Teheran, cu escală la Kiev.

Adjunctul guvernatorului provinciei Teheran, Mohammad Taghizadeh, a precizat, citat de agenţia semioficială de presă Isna, că 15 copii se aflau în avion. Alţi 13 pasageri erau studenţi la Universitatea Sharif din teheran, una dintre cele mai prestigioase, potrivit Isna.

UIA, care şi-a suspendat zborurile către Teheran, a anunţat într-un comunicat că avionul de tip Boeing 737 a fost construit în 2016 şi a fost supus în urmă cu două zile unui control tehnic.

”Era unul dintre cele mai bune avioane ale noastre, cu un echipaj excelent şi foarte sigur”, a declarat, cu lacrimi în ochi, preşedintele companiei, Evgheni Dihne, într-o conferinţă de presă la Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski – care şi-a întrerupt vacanţa în sultanatul Oman pentru a se întoarce în Ucraina – a ordonat deschiderea unei anchete şi a anunţat inspectarea ”întregii flote aeriene civile” ucrainene, indiferent de cauza prăbuşirii.

”ABŢINERE DE LA ORICE SPECULAŢIE”

”Cer tuturor să se abţină de la orice speculaţie şi versiuni neverificate cu privire la catastrofă”, a scris pe Facebook Zelensky.

Ambasada Ucrainei în Iran a acuzat anterior ”o pană a unui motor al aeronavei din motive tehnice” şi a exclus ”teza unui atentat terorist”, după care a retras acst pasaj din comunicat.

Imagini filmate de martori şi difuzate de presa de stat iraniană surprind avionul în flăcări, pierzând altitudine, în noapte, înainte să explodeze la impactul cu solul.

Un expert aeronautic şi profesor la Universitatea din Tempere, în Finlanda, Stephen Wright, a declarat pentru AFP că se îndoieşte de faptul că avionul a fost doborât.

”Există multe speculaţii, în prezent, potrivit cărora a fost doborât. Cred că nu se va dovedi deloc aşa”, a declarat el.

”Avionul urca (…) în direcţia bună, ceea ce înseamnă că s-a întâmplat ceva catastrofal”, a apreciat el, evocând ”o bombă sau o pană catastrofică”.

Compania Boeing – deja afectată de scandalul cu privire la avioanele sale de tip 737 MAX, blocate la sol de zece luni – a anunţat pe Twitter că este ”la curent cu informaţii de presă din Iran” şi că ”adună mai multe informaţii”.

Cele două cutii negre au fost găsite, a anunţat Autoritatea Aviaţiei Civile iraniene.

”Probabilitatea unei erori a echipajului este minimă”, a anunţat vicepreşedintele UIA, Igor Sosnovski, care a subliniat că ”nu o ia în considerare”.

Prăbuşirea a avut loc la puţin timp după ce Iranul a tras 22 de rachete, în noaptea de mari spre miercuri, vizând baze din Irak folosite de militari americani, pentru a răzbuna asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani.

În urma tirurilor de rachetă, numeroase companii aeriene – inclusiv Air France şi Lufthansa – au anunţat că îşi suspendă zborurile în spaţiul aerian al Irakului şi Iranului.

Agenţia Federală americană a Aviaţiei (FAA) a interzis încă de marţi seara avioanelor civile americane să survoleze cele două ţări şi Golful Persic.