Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Veste pentru românii din străinătate: se înființează mai multe centre comunitare românești

in Diverse/Extern/ExtraNews
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță că, în întâmpinarea zilei de 28 mai, sărbătorită ca Zi a Românilor de Pretutindeni, va adopta proiectul de modificare a legii privind înființarea centrelor comunitare. Procedura concretă privind înființarea centrelor comunitare românești în străinătate a fost stabilită în ședința de guvern, printr-un proiect de modificare a legii 86/2016.

Procedura de înființare a centrelor va fi inițiată ca urmare a solicitării adresate misiunilor diplomatice din statele de reședință sau Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, semnată de cel puțin o treime dintr-un minimum de 5.000 de cetățeni înregistrați la misiunile diplomatice și, după caz, la oficiile consulare are României din statul respectiv. Ulterior, înființarea centrelor va reveni Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, pe baza acordurilor internaționale încheiate în acest sens cu fiecare stat în care se intenționează înființarea unui centru comunitar.

MRP și MAE propun zonele și numărul de centre comunitare care pot fi înființate în funcție de mai mulţi factori ca: distanța prea mare față de misiunile diplomatice, oficii consulare, ori institute culturale românești, care îngreunează accesul comunității la o prezență instituțională românească sau numărul de cetățeni români din regiunea în care va funcționa centrul comunitar românesc.

Atribuțiile și, dacă este cazul, personalitatea juridică a centrelor comunitare vor fi reglementate prin tratatele internaționale în baza cărora statele de reședință își dau acordul pentru înființarea centrelor.Înființarea și desființarea centrelor comunitare românești în străinătate, structura organizatorică, regimul de finanțare și numărul de posturi vor fi aprobate prin hotărâre de guvern. Statul român va pune la dispoziția fiecărui centru comunitar un sediu în care să-și desfășoare activitatea.

Centrele comunitare au drept scop asigurarea coeziunii comunităților de români din afara granițelor țării, reprezentativitatea acestora, organizarea de proiecte și programe cu caracter cultural, educativ, artistic în scopul promovării realităților istorice, a tradițiilor, a obiceiurilor, valorilor naționale și a identității lingvistice. Centrele comunitare românești pot avea rol de facilitare a cooperării sectoriale dintre România și statele de reședință, cu participarea membrilor comunității românești din statele respective.

Centrele comunitare românești vor fi finanțate din bugetul MRP, donații, sponsorizări sau orice alte surse legal constituite și se vor concentra pe desfășurarea acțiunilor, proiectelor și programelor precum achiziționarea și distribuirea de manuale, cărț sau alte publicații în limba română, desfășurarea unor cursuri educaționale în limba română, organizarea unor evenimente care să celebreze sărbătorile naționale şi religioase, ateliere cu caracter artistic, religios sau sportiv sau evenimente de informare privind drepturile și responsabilitățile cetățenilor români în statul gazdă (foto: MRP)


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS