Știri captivante și curiozități din toată lumea – Descoperă informațiile care contează!

🔗 Conectează-te cu NOI

🌿 Hai pe Facebook! 📘 Alătură-te Grupului ▶️ Urmărește pe YouTube

Valea Buzaului este tinutul unor bucate de legenda. Rasfat culinar, cu ciorbe ca-n vremea bunicilor si fripturi de poveste.

in Educational/Retete de

Valea Buzaului este tinutul unor bucate de legenda. Casele de oaspeti din zona imbie la rasfat culinar, cu ciorbe ca-n vremea bunicilor si fripturi de poveste. George Mihai si Cosmin Ciobanu au gustat din minunile locului si va aduc acum doua retete incercate la „Tara-n Bucate”.

Pregatiri de ciorba de loboda ca la Buzau, prepelita in untura si branzoaice ca-n copilarie.

Deliciosii carnati de Plescoi

Pe Valea Buzaului acum multa vreme, mai precis in timpul cand haiducii isi faceau de cap, se intampla un fenomen aparte: furtul de oi. Azi stanele sunt tot mai rare, oile tot mai putine, dar pe vremea aceea oamenii de pe dealurile Buzaului si de pe valea Buzaului faceau din cresterea oilor un obicei. Haiducii stateau la panda si cand taranii plecau la targ la Buzau, le furau oile. Ceata de haiduci era atat de vicleana, incat pentru a nu fi prinsa, taiau imediat oaia si o faceau pastrama si carnati.

In timp vremurile s-au schimbat, haiducii au disparut, dar obiceiul de a face carnati s-a mentinut. Satenii au descoperit si ei savoarea deosebita a carnatilor buzoieni si au continuat sa foloseasca reteta haiducilor. Carnea suculenta de oaie are un gust diferit datorita zonei de deal care ascunde in subsol zacaminte de sare. Daca va intrebati ce are atat de special aceasta carne de Buzau sau mai exact carnatii de Plescoi, care au devenit de-a lungul vremii foarte faimosi, acum puteti afla in sfarsit explicatia.

Fiecare lucru devenit celebru are la baza o legenda. Aici avem de-a face cu legenda haiducilor, hoti de oi. Si daca tot cu gandul la gustul carnii de oaie ati ramas, va mai spunem un lucru care poate va ajuta sa intelegeti de unde gustul sarat al carnii. Dealurile subcarpatice din zona Buzaului au in subsol aceasta cantita mare de sare; zilnic apa se evapora si o serie de cristale de sare se aseaza pe verdeata. Aceasta este consumata de animale, de aceea si carnea lor are un gust diferit.

Nu demult la Buzau oamenii au inceput sa isi sarbatoreasca acesti faimosi carnati de Plescoi, care au devenit o emblema a locului. Astfel se organizeaza an de an Festivalul Carnatilor de Plescoi, unde puteti gusta din preparatele traditionale buzoiene. Daca inca nu ai incercat niste carnati picanti buzoieni, alaturi de o bere rece, e cazul sa o faci. Stim sigur ca o sa fii incantat!

O „invartita cu branza” umpluta cu branza si marar…

O „baba alba” gustoasa si aromata din taietei si cu stafide.

RACITURA DE COCOS

Pregătiţi cocoşul, spălaţi-l, tăiaţi-l bucăţi şi puneţi-l într-o cratiţă, adăugaţi ceapa, rădăcini de pătrunjel, morcovi (pentru ca culoarea bulionului să fie mai intensă, rădăcinile pot fi coapte anterior). Turnaţi apa, astfel încît să fie acoperită carnea de 3-4 degete şi să se fiarbă la foc domol timp de 2,5-3 ore, periodic, luîndu-se spuma şi grăsimea. Apoi scoateţi carnea din bulion, iar picioruşele, capul, gîtul şi aripioarele trebuie fierte timp de 5-7 minute pînă sînt gata, a se adăuga frunze de dafin, piper negru boabe, sare.

Carnea fiartă se ia de pe os, se pune în farfurii adînci. Se lasă bulionul să se limpezească, se stoarce, se condimentează după gust cu usturoi ras, mai lăsaţi-l încă 10 minute şi mai stoarceţi-l încă o dată. Carnea pusă în farfuriile adînci, ornaţi-o cu morcov şi ou, turnaţi bulionul răcit şi daţi-le la rece.
Se recomandă să se servească cu hrean preparat anterior.

Cat de greu este sa pregatesti astfel de bunatati??? Nu foarte greu…trebuie doar sa ne dorim sa ne amintim, sa ne dorim sa nu uitam bunatatile bunicii..

Ce poate fi mai placut, in serile in care „urla” vantul pe la ferestre, decat savurarea unei PASTRAME DE OAIE la tava,insotita de un pahar de vin receeee sau fiert cu zahar si scortisoara..Hmmm…fiecare ce prefera

Urdoaice pufoase, pline de urda cu marar. Mananci si tot ai manca..

Caltaboșii, numiți în unele zone și cartaboș, chișcă sau călbaj, sunt niște cârnați, preparați de regulă la tăierea porcului, din măruntaiele acestuia fierte și măcinate. Se consumă proaspeți sau afumați. Compoziția diferă de la o zonă la alta, poate conține sau nu orez și bucățele de slănină.
Dacă în compoziția caltaboșilor se adaugă și sânge (colectat la tăierea porcului, lăsat să se coaguleze, fiert și măcinat), se obține așa-numitul „sângerete”.

Trimite prietenilor

Ultimile din

Mergi la SUS