Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

UTIL PENTRU CASĂ! AVANTAJELE GĂTITULUI LA ABUR

in Diverse de
horacredit.ro/

Toti suntem constienti de importanta unei alimentatii sanatoase, dar, in graba noastra zilnica, mesele regulate si dieta echilibrata raman, de multe ori, pe ultimul plan. Mâncarea preparată la aburi este mult mai suculentă și mai sănătoasă. Legumele își păstrează mai bine vitaminele, iar carnea rămâne fragedă mai mult timp. Gătitul la aburi are o mulțime de avantaje și nici nu este scump.

Prepararea alimentelor la aburi a început să câștige teren și în România de câțiva ani. Chiar dacă pentru noi abia acum devine o modă, ea este totuși o tehnică veche de când lumea. Nu ai nevoie neapărat de un aparat scump și sofisticat pentru gătitul la aburi. Este suficient să ai în casă o oală înaltă și un grătar din inox cu picioare, pe care îl poți pune înăuntru. Umpli oala cu apă puțin sub nivelul grătarului și deasupra lui așezi un vas din inox perforat cu găurele. Așteaptă ca apa să dea în clocot, apoi adaugă legumele sau carnea și gătește totul la capac.

CAT TIMP PREPARI ALIMENTELE LA ABURI

Spre deosebire de cuptor sau flacără, aburul acționează mai lent, dar depinde și de alimentele pe care le gătești. Spre exemplu, peștele și fructele de mare se fac cel mai repede. Un pește de aproximativ un kilogram, cu tot cu piele, se face în 25 de minute, iar fileurile de pește în maximum 10 minute. Scoicile se gătesc mai repede și se desfac în aproximativ 8 minute. Pieptul de pui se gătește aproape într-o jumătate de oră, iar mușchiulețul fraged de porc în 15 minute. Legumele trebuie încercate din când în când și, dacă le dorești crocante, este suficient să le lași la aburi doar 10 – 15 minute.

BENEFICII IMPORTANTE

În afară de ciuperci sau carne de vită, aproape totul se poate găti la aburi. Gustul alimentelor rămâne nealterat, se păstrează mult mai bine vitaminele și microelementele esențiale, iar preparatele sunt mai suculente. Legumele, în special, își păstrează și culoarea proaspătă și sunt mult mai apetisante. Un aspect deosebit de important este acela că nu trebuie să adaugi ulei sau unt, dacă ții o dietă fără grăsimi și dacă ai probleme cu colesterolul. Nu trebuie nici să păzești oala sau să amesteci des în mâncare. Este bine să întorci doar o dată, maximum de două ori bucățile de carne sau legumele mai groase, ca să se pătrundă bine. Pe de altă parte, mâncarea pregătită la aburi nu riscă să se ardă, să se usuce sau să capete miros neplăcut de la grăsime.

TRUCURI UTILE

Legumele își păstrează mai bine savoarea dacă sunt întregi sau tăiate în bucăți mari.

Carnea este bine să fie feliată subțire și toate bucățile să aibă aceeași grosime, ca să se pătrundă uniform.

Ai grijă să păstrezi un flux constant de aburi și să nu ridici capacul prea des.

Completează cu apă clocotită ori de câte ori este necesar, dacă prepararea alimentelor durează mai mult timp.

Carnea de pui și peștele ies mult mai gustoase, dacă în apa din vas adaugi și o supă plină de arome.

Așază bucățile de legume și carne unele lângă altele, lasând puțin spațiu între ele pentru a circula aburii.

horacredit.ro/

Ultimile din

Mergi la SUS