Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Un loc de poveste! Cetatea Bradu locul de unde a plecat Mihai Viteazu pe Valea Buzăului

in Diverse de

Manastirea cetate Bradu este o apariție spectaculoasă pentru partea asta de țară, cu ziduri groase și înalte, și turnuri robuste pe colțuri. O descoperim în Tisău, chiar la șosea, pe DJ 100H, într-o curbă, la aproximativ un km dincolo de intersecția unde virăm spre mănăstirea Ciolanu. Nu demult, aici au fost filmate scene din mult premiatul Aferim…​​​​​​

Dacă avem norocul să găsim deschisă vreuna dintre porți, putem intra și admira întregul complex, format din zidul de incintă masiv și impunător, Casa Domnească – construită la sfârșitul secolului al XVII – lea, ruinele chiliilor și spațiilor de locuit, turnurile de colț și biserica „Sfântul Dumitru” – ridicată la 1634, în care se mai săvârșesc și astăzi, uneori, slujbe religioase.

Manastirea cetate Bradu a fost construită de familia Bădeanu Mihălcescu Cândescu și refăcută de Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul (1577 – 1583 și 1585 – 1591), motiv pentru care este cunoscută și ca „Mănăstirea Doamnei Neaga”. În 1640 – 1641, Radu Cândescu o înconjoară cu ziduri de cetate. De la Bradu a plecat Mihai Viteazu pe Valea Buzăului, câștigând ulterior bătălia de la Șelimbăr și realizând unirea Țării Românești cu Transilvania și apoi cu Moldova. Domnitorul Constantin Brâncoveanu a locuit și el aici împreună cu familia în mai multe rânduri, pe la 1703, 1708 și 1711, când era căutat de turci. Din porunca lui, pe latura de vest a incintei fortificate s-a construit Casa Domnească. În timpul Revoluției de la 1821, cetatea a fost folosită ca refugiu și de către boierii din zonă, fiind în repetate rânduri atacată de către eteriști. N-a putut fi niciodată cucerită. Între anii 1872 și 1905, în chiliile mănăstirii a funcționat o școală de patru ani ce deservea întreaga populație din zonă. Biserica din interiorul cetății a fost folosită până de curând ca biserică parohială de credincioșii satului Haleș.

Ultimele porți masive ale cetății, care datează dinainte de 1821 și păstrează în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eteriști, sunt expuse astăzi la Muzeul Județean Buzău. Manastirea fortificata Bradu este trecută pe lista monumentelor istorice și a făcut obiectul multor cercetări arheologice. Urmele săpăturilor din situri se cunosc și astăzi.

Sursa: turismbuzau.ro

Ultimile din

Mergi la SUS