Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Un adolescent roman a facut o descoperire uluitoare – o stea variabila: „M-am simțit mândru de mine și m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu știa”

in Stiinta de

Un adolescent de 16 ani din comuna Schela, pasionat de astronomie, a descoperit o stea variabilă pe care a denumit-o „Schela V1”, după numele localității în care locuiește.

Andrei Marian Stoian a descoperit steaua variabilă pe 3 ianuarie la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenajat cu ajutorul părinților și al Primăriei din localitate. Fiind primul care a descoperit corpul ceresc, acesta a avut onoarea de a-l numi „Schela V1”.

Descoperirea respectivei stele variabile este rezultatul unei serii de observații astronomice (survey fotometric) realizate în ultimele luni ale anului 2016.

„M-am simțit mândru de mine și m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu știa. Având privilegiul de a numi steaua așa cum am dorit eu, am preferat să o numesc ‘Schela’ pentru că așa am simțit, ca numele comunei mele să apară pe cer”, a declarat Andrei-Marian Stoian, potrivit Agerpres.

Tânărul din Schela, elev la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” Galați, și-a descoperit pasiunea pentru astronomie în anul 2010, când a devenit membru al Astroclubului „Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați.

Sursa: realitatea.net

Ultimile din

Mergi la SUS