Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Tudorel Toader va fi dat afara din Comisia de la Venetia. Comisia de la Venetia a fost foarte critica in privinta asaltului asupra Justitiei din Romania

in ExtraNews de

Guvernul Orban l-ar putea inlocui pe Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al Romaniei in Comisia de la Venezia, organismul international care protejeaza democratia constitutionala, scrie Europa Libera.

Comisia de la Venetia a fost foarte critica in privinta asaltului asupra Justitiei din Romania pe vremea mandatului de ministru al lui Toader.

Tudorel Toader s-a plasat in afara recomandarilor Comisiei de la Venetia in perioada in care a fost ministrul Justitiei. El a refuzat sa dea curs solicitarilor acestei entitati care functioneaza pe langa Consiliul Europei. Intr-un raport extrem de critic al Comisiei, din octombrie 2018, era solicitata, de pilda, renuntarea la constituirea Sectiei Speciale de investigare a magistratilor. Toader nu doar ca a ignorat recomandarea, dar i-a atribuit puteri de super-parchet, prin doua ordonante de urgenta ulterioare raportului Comisiei de la Venetia. Si Legile Justitiei, si modificarile la Codurile penale au fost criticate de institutia pan-europeana.

In decembrie are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Venetia, la care Guvernul Orban ar putea trimite un memorandum de retragere a increderii statului in prestatia lui Tudorel Toader, ceea ce coincide cu solicitarea de inlocuire a fostului ministru in Comisia de la Venetia, au informat surse politice.

62 de state sunt reprezentate in Comisia de la Venetia, dintre care 47 sunt tari membre ale Consiliului Europei. Membrii comisiei sunt profesori universitari specializati in Dreptul Public sau International, judecatori ai curtilor supreme de justitie, membri ai parlamentelor nationale. Sunt desemnati de tarile lor, dar functioneaza independent.

Tudorel Toader se afla la al doilea mandat de membru al Comisiei. Prima data a fost numit in 2014, de catre Guvernul Ponta, si a doua oara, in mai 2018, de Guvernul Dancila. Actualul mandat ar urma sa-i expire in 2022.


Ultimile din

Mergi la SUS