Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Sute de romani inconștienți refuză să-și vaccineze copiii

in Sanatate de

Rata de refuz a vaccinării în România este de 12%, un procent făcut pentru prima dată public de ministrul Sănătăţii înaintea şedinţei de Guvern de miercuri în care a fost adoptată noua Lege a vaccinării. Începând de anul viitor, vor exista opt vaccinuri pe care copiii trebuie să le facă înainte de intrarea în colectivitate, iar în cazul în care schema de imunizare este inexistentă sau parţială, părinţii trebuie să prezinte calendarul de de recuperare. Este vorba despre cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, iar consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat. Pentru ca micuţii lor să nu fie vaccinaţi, părinţii trebuie să refuze în scris acest lucru, caz în care riscă şi amenzi de până la 10.000 de lei, dar şi sesizarea Protecţiei Copilului pentru încălcarea drepturilor copilului,

La nivelul Romaniei s-au luat măsuri precum: informarea primăriilor din teritoriu, promovarea campaniei de vaccinare în media locală, înștiințarea medicilor de familie prin ședințe de lucru.

Cu toate acestea, rămâne în continuare un număr de copii nevaccinați în cadrul grupei 9-11 luni, părinții refuzând doza suplimentară de vaccin impusă de Ministerul Sănătății pe motiv că la Botoșani nu s-a înregistrat un număr mare de cazuri de rujeolă.

Deși acestea au fost anunțați de către autoritățile sanitare, părinții cu copii nevaccinați au refuzats ă se prezinte la cabinetele medicale.

In cazul a 27 de copii se așteaptă să vină părinții acestora care sunt plecați în străinătate, deoarece rudele în a căror grijă se află aceștia nu și-au asumat răspunderea.

„Avem în vedere şi alte modificări referitoare la concediile medicale acordate în străinătate, creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar peste 16 ani trecerea pe zona de asistenţă specială pentru persoanele cu handicap, debirocratizarea activităţii medicilor de familie, desfiinţăm o serie de acte inutile. Analizăm şi posibilitatea eliberării concediilor medicale în mod electronic”, a mai spus Bodog.
Săptămâna trecută, Ministrul Sănătăţii a declarat că, în proiectul legii vacinării, sunt prevăzute sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru părinţii care refuză să participe la acţiunea de informare, nu şi pentru cei care refuză imunizarea copiilor.
Premierul Mihai Tudose a declarat vineri că i-a solicitat ministrului Sănătăţii Florian Bodog „să folosească bisturiul” în problema legată de vaccinare, afirmând că până acum au fost aşteptate „măsuri făcute la solicitări blânde”.

„Am aşteptat o lună de zile măsuri făcute doar la solicitări blânde. I-am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul. A început, am văzut, doar că vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcţionează, mergem pe lanţ în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu aşa ceva”, a declarat premierul Mihai Tudose

Ultimile din

Mergi la SUS