Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Studenții din toată România acuză universitățile că vor să mărească taxele pentru a susține salariile profesorilor

in Educational de

tudenții fac apel la conducerile universităților din România să nu crească taxele de școlarizare pentru a acoperi creșterile salariale ale profesorilor.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră că „profesorilor li s-a dublat salariul fără a fi cerut nimic în plus din partea acestora”.

„ANOSR se arată extrem de îngrijorată de intenţia anumitor instituţii de învăţământ superior de stat din România de a creşte taxele de şcolarizare. Un număr mic dintre acestea chiar au concretizat aceste intenţii, fapt ce va fi suportat de studenţii acestora la începutul primului semestru din viitorul an universitar.

Începând cu 1 martie 2018, salariul brut pentru angajaţii din domeniul educaţiei a crescut cu 20%, iar anumite universităţi consideră că sumele de bani necesare în urma creşterii trebuie acoperite din buzunarele studenţilor”, transmite ANOSR, printr-un comunicat de presă.

Studenții mai spun și că opinia lor nu este luată în considerare atunci când vine vorba de evaluarea periodică a profesorilor.

„Finanţarea de bază pentru anul 2017 a avut o creştere de circa 22%, iar Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) apreciază aceste fonduri ca fiind suficiente pentru a acoperi creşterile salariale în majoritatea instituţiilor de învăţământ superior.

În acelea unde creşterea finanţării de bază nu acoperă aceste creşteri, putem discuta despre probleme de management universitar. Dar totuşi, există tot mai multe universităţi în care se discută despre creşterea taxelor de şcolarizare pentru a acoperi creşterile salariale”, mai spun reprezentanții ANOSR.

ANOSR cere ca instituțiile de învățământ superior de stat „să nu împovăreze financiar studenţii pentru a acoperi creşterile salariale ale profesorilor, ci să participe în mod activ la dezvoltarea unui model educaţional bazat pe performanţă”.

Sursa: greatnews.ro

Ultimile din

Mergi la SUS