Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Statul român te ajută cu bani să-ţi transformi casa într-o locuinţă ecologică. Când începe programul „Casa verde Clasic”

in ExtraNews de

Persoanele fizice pot aplica in cadrul Programului „Casa Verde Clasic”, incepand cu data de 10 octombrie, in timp ce persoanele juridice pot depune dosare din 17 octombrie, a anuntat, miercuri, intr-un comunicat, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor (MMAP).

Potrivit Ghidului de finantare al programului, publicat in Monitorul Oficial, populatia poate incepe pregatirea dosarelor de finantare care vor fi depuse, la sediile agentiilor pentru protectia mediului din judetele de resedinta, in sesiunea programata intre 10 si 24 octombrie, potrivit incont.stirileprotv.ro
Prin Programul “Casa Verde”, populatia si persoanele juridice pot beneficia de finantare prin AFM pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila.
Echipamentele finantate pentru populatie prin ‘Casa Verde’ sunt panourile solare si pompele de caldura, cuantumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind in functie de tipul instalatiei, astfel: pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer.
Astfel, cei care doresc sa aplice pentru a obtine finantare prin ‘Casa Verde’ trebuie sa depuna dosarul de finantare la agentia teritoriala de protectia mediului. Ulterior, pe site-ul AFM va fi publicata decizia de acceptare in Program, urmata de semnarea contractului de finantare cu AFM. Pasul urmator se refera la demararea lucrarilor, dupa care se va depune cererea de decontare a lucrarilor in termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului de finantare.
Procedural, dupa depunerea dosarelor de catre populatie la agentiile teritoriale si transmiterea acestora la Administratia Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere in parte si se vor aproba in Program cele care respecta cerintele Ghidului de Finantare. Dupa publicarea listei pe site, AFM va intocmi contractele de finantare si le va transmite in teritoriu, la sediile Agentiilor de Protectie a Mediului, pentru a fi semnate si de catre romanii admisi in Program. Acestia au la dispozitie, pentru semnarea contractului de finantare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agentiile teritoriale care au intrat in posesia contractelor.
Conform ministerului de resort, in ceea ce priveste persoanele juridice, acestea pot depune dosarele de finantare in intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.

Beneficiarii programului pot fi unitatile administrativ-teritoriale, institutiile publice si unitatile de cult.

In acest caz se va finanta instalarea de sisteme care utilizeaza energie solara si energie geotermala, la fel ca in cazul persoanelor fizice, dar si sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deseurilor, a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

O institutie solicitanta poate depune, in cadrul unei sesiuni de finantare, o singura cerere de finantare. Unitatile administrativ – teritoriale/Institutiile publice/Unitatile de cult pot solicita finantare pentru mai multe imobile/obiective in cadrul aceleiasi cereri de finantare, insa cuantumul acesteia nu poate depasi: doua milioane de lei pentru institutiile publice; 500.000 lei pentru unitatile de cult; 4 milioane de lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori mai mare de 100.000; 3 milioane de lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 50.000 si 100.000; doua milioane de lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 20.000 si 50.000; un milion de lei pentru unitatile administrativ – teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 3.000 si 20.000; 500.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori mai mic de 3.000.

In cazul persoanelor juridice, finantarea nerambursabila, asigurata de Autoritate, se acorda in cuantum de pana la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.Bugetul alocat pentru editia din acest an a Programului „Casa Verde Plus” este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populatiei, iar 34 de milioane persoanelor juridice.

Ultimile din

Mergi la SUS