Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

STATISTICI INGRIJORATOARE! Aproape 500.000 de românce suferă de „boala femeilor neiubite”. Tratament există, dar…

in Sanatate de

În România sunt între 400.000 şi 500.000 de femei care suferă de endometrioză, o afecţiune ginecologică gravă, care poate cauza infertilitate, iar foarte multe dintre paciente îşi pun singure diagnosticul, pentru că nu există foarte multe informaţii şi nici centre unde femeile să se trateze de boală

Endometrioza este considerată un fel de ”cenuşăreasă” a bolilor ginecologice, deoarece nici în momentul de faţă, cu tot progresul ştiinţific, medicină nu a reuşit să ofere o explicaţie completă şi logică pentru aceasta afecţiune.

Aproximativ 300 de medici ginecologi din ţară participă la conferinţa medicală FemHelp, din Timişoara, în cadrul căruia se discută şi despre endometrioză, o afecţiune ginecologică gravă despre care atât doctorii, cât şi pacientele din România cunosc prea puţine informaţii.

Medicul Voicu Simedrea, specializat în chirurgie ginecologică şi endometrioză, organizatorul conferinţei FemHelp, spune că în România sunt aproximativ 500.000 de femei care suferă de endometrioză.

“Eu sunt convins că am o multitudine de paciente care din punct de vederesocial şi educaţional sunt peste medie. Şi, în consecinţă, au acces la informaţie şi au foamea aceasta de informare. Dar asta nu înseamnă că la marea masă a pacientelor informaţia a penetrat. Sunt în jur de 400.000 – 500.000 de paciente cu endometrioză în România, în diverse stadii, şi problema este că am foarte multe paciente care şi-au pus singure diagnosticul, cu toate că medicii susţineau că nu au diagnosticul acesta. Problema este că încă avem o întârziere foarte mare în diagnostic”, declară Voicu Simedrea.

Medicul timişorean mai spune că în România nu sunt centre acreditate în care această afecţiune ginecologică să poată fi tratată.

“La noi, pacientul are acces imediat la medicul specialist, care ar trebui măcar să ridice suspiciunea de diagnostic, să trimită cazul. Dar unde să-l trimită? Că noi nu avem nişte centre acreditate şi atunci pacientul nu ştie unde să se ducă. Eu cred că pacientele vor fi de la an la an mult mai bine informate”, este de părere Voicu Simedrea.

Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere şi a doua cea mai frecventă cauza a infertilititatii. 30% până la 40% din femeile cu endometrioză fiind infertile. Durerea fizică alături de cea sufletească, dată de incapacitatea de a avea copii, aduc cu sine depresie, oboseală, apatie, izolare. Endometriozei i se mai spune şi „boala femeilor neiubite“, pentru că boala are drept consecinţe invaliditatea sexuală, socială şi chiar biologică.

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării şi chiar la creier. „Sub influenţa hormonilor, endometrul se măreşte în fiecare lună pentru a primi o sarcină, iar în lipsa acesteia endometrul se elimină şi astfel se declanşează menstruaţia. În timpul menstruaţiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afara uterului nu are nicio modalitate de a părăsi corpul şi se inflamează, se poate rupe sau forma ţesut cicatrial dureros, care provoacă durere şi dinsconfort.

În mod normal normal menstruaţia este asociată cu durere înainte de a începe faza de sângerare propriu zisă, iar ea dispare în ziua a doua a menstruaţiei„, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Medicover .

Care este tratamentul pentru simptomele endometriozei?

Tratamentul pentru endometrioză poate consta în:

Medicamente pentru durere: Unele medicamente care se pot elibera fără reţetă, cum este aspirina sau ibuprofenul, pot uşura disconfortul femeilor suferinde de endometrioză. Medicamentele care necesită reţetă pot fi necesare dacă durerea nu se ameliorează.

Terapie cu hormoni: Medicamentele cu hormoni sunt administrate pentru a încerca a se opri ovulaţia pentru o perioadă cât se poate de lungă, în aşa fel încât implanturile sau leziunile să nu se agraveze. Aceste medicamente pot include contraceptive orale, pilule cu progesteron şi analogi GnRH. Majoritatea acestor terapii pot fi administrate pentru o perioadă limitată de timp, iar efectele secundare pot cauza probleme pentru unele femei. Terapiile cu hormoni sunt folosite pentru a îndepărta simptomele şi sunt eficiente mai ales după efectuarea unui tratament chirurgical.

Chirurgie: Chirurgia conservatoare este folosită în diagnosticarea, eliminarea excrescenţelor, calmarea durerii şi mărirea şanselor ca femeia să rămână însărcinată. Chirurgia conservatoare se face de obicei printr-o laparoscopie sau laparotomie. În unele cazuri, o intervenţie chirurgicală mai radicală, cum ar fi o histerectomie, este recomandată în tratarea endometriozei.

Terapii alternative și complementare: Unele femei au apelat la diferite tipuri de tratamente alternative pentru tratarea endometriozei. Remedii precum vitaminele şi ierburile, schimbările de dietă, acupunctură şi medicina chinezească s-au dovedit a fi utile în gestionarea endometriozei. Discută cu un medic care practică terapii alternative și complementare despre modalităţi de a trata simptomele endometriozei.

Ultimile din

Mergi la SUS