Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Statele Unite s-au retras din Acordul climatic de la Paris

in Extern/ExtraNews de

Președintele SUA, Donald Trump a anunțat joi seara că SUA se retrage din Acordul climatic de la Paris care este „o redistribuire masivă a bogătiei Statelor Unite în alte țări” și dezavantajează Statele Unite în beneficiul altora.

„Acordul de la Paris este foarte nedrept față de Statele Unite” și „SUA va salva 2,7 milioane de locuri de muncă prin ieșirea din Acordul privind schimbările climatice” a spus Donald Trump și a subliniat că Administrația sa, va continua să aplice politici ecologice.

Președintele american ar vrea să se negocieze un nou acord climatic în condiții corecte pentru SUA. Trump a spus:”Voi lucra pentru a mă asigura că America rămane liderul lumii în problemele de mediu, dar într-un cadru care este corect”.

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat joi că Donald Trump nu înțelege bine termenii acordului și că Statele Unite nu se pot retrage brusc din Acordul climatic de la Paris.”Europa are obligația să spună: lucrurile nu sunt în acest fel. Americanii pur și simplu nu se pot retrage din Acordul climatic. Domnul Trump crede asta pentru că nu cunoaște detaliile”. El a mai spus că „legea este lege și trebuie respectată. Nu orice lege și nu orice acord internațional este știre falsă, trebuie respectată” și a subliniat că un stat poate ieși din Acordul de la Paris abia în „trei-patru ani”.
Cancelarul german, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron și premierul Italiei, Paolo Gentiloni, într-un comunicat comun, au arătat că au luat notă „cu regret” de hotărârea Statelor Unite de retragere din Acordul climatic și au subliniat că „Acordul este ireversibil și credem cu fermitate că nu poate fi renegociat”.
Fostul președinte Barack Obama a acuzat Administrația Trump că a aderat la „o mică mână de națiuni care resping viitorul” și că „Decizia de a se retrage, pune SUA în ligă cu Siria și Nicaragua, care sunt singurii care nu participă la Acordul climatic de la Paris.

Hillary Clinton, într-o postare pe Twitter, referindu-se la retragerea din Acordul de la Paris, spune că este „O greseală istorică. Lumea avansează împreună în ceea ce privește schimbările climatice.”
Senatorul de Hawaii, Brian Schatz a scris pe Twitter: „Dragă administrație Trump: Vă rugăm să nu mai faceți lucruri nebune. Semnat, generațiile viitoare.”
Agenția chineză de știri Xinhua a descris decizia Trump de a se retrage din Acordul de la Paris ca fiind un „eșec global”.

China și Uniunea Europeană vor confirma, vineri, angajamentele în favoarea Acordului de la Paris.

 

Mergi la SUS