Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cum sa trăiești demn în țara ta? În satul tău? La casa ta? Cu afacerea ta?

in Sanatate de

La întrebarea de examen: Cum să trăiești demn în țara ta având același venit ca în străinătate, a căzut toată clasa politică a României din ultimii 27 de ani. Situația tragică a satului românesc are nevoie de o infuze masivă de idei pentru a asigura perenitatea activității agricole și a vieții sociale. Demersul calitativ de rentabilizare economică a unei afaceri agricole se poate realiza prin construcția unui model socio economic bazat pe rezultat financiar racordat la economia locală a zonei. Caracteristicile  demersului sunt legate de fixarea unui obiectiv financiar ca și factor de dimensionare a afacerii (ex. profit net lunar de 1000 de euro în cazul gândirii de față).

În acest an vă vom prezenta schematic ingredientele de reușită a 300 de afaceri agroalimentare și non agricole în mediul rural.  Faptul că vei cunoaște ingredientele unei supe rurale nu înseamnă neapărat că supa va fi și gustoasă. Pentru gustul afacerii tale iți vom propune paralel parcurgerea altor etape specifice de natură profesională (Conferințe; Plan de afaceri personalizat; Tutorat).

Principiile care vor sta la baza demersului tău de dimensionare a unei afaceri în mediul rural  sunt multiple. Afacerea ta agricolă să fie integrată ca mod de viață și nu ca o afacere oarecare. Afacerea continuă și în anii în care nu este foarte rentabilă economic sau chiar atunci când acumulează pierderi pe termen scurt. Afacerea va avea la bază o rentabilitate pe termen lung (de regulă 50 de ani cât este durata medie a unei vieți profesionale). Vei locui în ferma ta de unde și atașamentul deosebit pentru afacerea personală exemplificat prin zicala “ochii stăpânului îngrașă vaca”. În același timp modelul socioeconomic al unei ferme durabile este transmis din generație în generație: Dimensionarea producției (nr. de ha și de animale) respectiv al procesării trebuie făcute în funcție de specificul socio/economic fermei țărănești.

Obiective importante ale tale vor fi legate de eliminarea noțiunii de angajat din exterior prin introducerea conceptului de fermă familială, de eliminarea dependenței bancare, de reducerea numărului de utilaje și echipamente prin introducerea conceptului de produse manufacturate, de integrarea vânzării directe ca și element obligatoriu în acest sistem economic, respectiv de integrarea funcției sociale și ecologice în viața fermei pentru suplimentarea veniturilor acesteia.

1000 de euro pe lună la țară, ca afară!

Cum să câștigi 1000 de euro net pe lună dintr-o afacere la țară reprezintă o mare provocare pentru milioane de români. Ține aproape de noi zi de zi și la sfarșit de an vei avea afacerea ta la țară.

Provocările la care te expui sunt majore: Cum să treci de la statut de angajat la statut de stăpân ar putea fi una dintre ele; Cum să transformi o afacere nerentabilă într-una rentabilă ar putea putea fi o altă provocare; Și multe altele… Caracteristicile afacerii tale familiale viitoare la țară sunt legate de multiple aspecte.

În primul rând trebuie să iei în calcul reproductibilitatea ușoară și rapidă a modelului calitativ în multe regiuni din România. Mărimea medie a fermei țărănești în Transilvania de exemplu este de 2,5-3 ha, mărime ce se poate integra în acest model calitativ de dezvoltare a unei afaceri care să ducă agricultorul la obținerea profitului financiar generat de această filosofie.

În al doilea rând trebuie să ții cont de menținerea echilibrului social prin participarea membrilor familiei la activitățile economice din fermă.

În al treilea rând trebuie să știi că siguranța afacerii tale va fi determinată de caracteristicile modelului de economie locală (trasabilitate; fidelizarea clientelei) care este la adăpost de fluctuațiile macroeconomice venite din exterior.

În al patrulea rând trebuie să ții cont de  existența unor investiții neproductive la nivelul fermei (camere goale; băi; alte spații goale; alte facilități) ce pot fi orientate către producția de venituri financiare (turism; agropedagogie; procesare etc…).

În al cincilea rând trebuie să iei în calcul valorificarea la maxim a întregului potențial oferit de spațiul rural și aici mă refer la valorificarea potențialului deosebit de agrobiodiversitate deținut de România (rase și populații locale), de valorificarea potențialului turistic natural deținut de spațiul rural, de valorificarea potențialului arhitectonic din mediul rural în scop turistic de valorificarea potențialului de tradiții din mediul rural în scop turistic.

Nu în ultimul rând, nu trebuie neglijată valorificarea potențialului funciar al spațiului rural nealterat de factori majori de poluare în ultimii 27 de ani ceea ce ne permit dezvoltarea unor sisteme agricole calitative (produse tradiționale; produse ecologice; produse durabile; produse raționale; produse locale; produse montane etc…) respectiv  valorificarea capitalului social deținut de țărani în mediul rural (cunoștințe tradiționale și legături sociale) prin intermediul turismului rural și al agroturismului. SURSA: ROMANIANOASTRA.INFO

Ultimile din

Mergi la SUS