Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Senatorul PNL Florin Citu: „Ordonanta 9 are cam aceleasi efecte pentru Codul fiscal precum OUG 13 pentru Codul penal”

in Politic de

Senatorul PNL Florin Citu afirma ca Ordonanta 9/2017, care a generat o serie de discutii in spatiul public in ultima perioada, are efecte negative asupra Codului fiscal, in mod similar cu OUG 13/2017 pentru Codul penal, in sensul ca, dupa adoptarea bugetului, banii vor putea fi redistribuiti pe criterii politice, fara transparenta si fara nicio responsabilitate.

Ordonanta 9/2017 (…) are cam aceleasi efecte ca Ordonanta 13 pentru Codul penal, doar ca are efecte pentru Codul fiscal. Ordonanta 9 nu a fost abrogata, este in vigoare, isi produce efectele, iar cel mai important este articolul 7, care suspenda pentru tot anul 2017 articole din Legea finantelor publice 500/2002, cele cu responsabilitati penale, dar si cele referitoare la aprobarea bugetului. Aceasta Ordonanta 9/2017 este in vigoare, isi produce efectele, iar noi votam in Parlament bugetul cu aceasta ordonanta in vigoare„, a declarat Florin Citu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, efectele Ordonantei 9/2017 se refera in primul rand la redistribuirea sumelor, in sensul ca dupa adoptarea bugetului banii pot fi redistribuiti „pe criterii politice, fara niciun fel de raspundere din partea celor care o fac”.

„Noi, astazi, aprobam niste sume, sume foarte mari, care apoi vor fi redistribuite„, a explicat senatorul liberal, care a adaugat ca, desi articolul 68 din Legea bugetului de stat ar trebui sa aiba niste anexe privind distributia acestor sume, acestea nu exista, iar astfel nu este o transparenta referitor la cum se vor redistribui banii din buget. Citu a mai spus ca este vorba aici de fonduri europene nerambursabile, precum si de bani care vor ajunge la MDRAPFE.

Senatorul PNL a precizat ca ordonanta nu poate fi oprita deoarece deja isi produce efectele, iar singurul lucru pentru stoparea efectelor acestui act normativ este abrogarea.

„In continuare, poti sa redistribui bani de la buget fara sa ai vreo responsabilitate si ma sperie ca articolul 36 din Legea finantelor publice a fost suspendat, acela care vorbeste despre faptul ca Parlamentul aproba bugetul, capitolele, s.a.m.d. Este ciudat sa ai o ordonanta care suspenda un articol care spune cine aproba bugetul”, a punctat senatorul Florin Citu.

OUG 9/2017 privind unele masuri bugetare in anul 2017, prorogarea unor termene, precum si modificarea si completarea unor acte normative a fost adoptata de Guvern in data de 25 ianuarie.

Sursa: incont.stirileprotv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS