Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Seceta fara precedent in Europa! A secat aproape complet cel mai mare fluviu din Spania!

in Extern

În mijlocul celei mai grave secete din ultimele decenii, Spania se confruntă cu o problemă ce poate avea un efect economic devastator. Cel mai lung curs de apă din Peninsula Iberică aproape a secat.

Problema este cu atât mai gravă, cu cât Spania oricum nu este o ţară bogată în resurse de apă. Fluviul Tajo izvorăşte din centrul Spaniei şi traversează ţara spre vest. Trece şi prin Portugalia, înainte de vărsarea în Oceanul Atlantic.

Apa sa alimentează Madridul şi răceşte mai multe reactoare nucleare. De vină pentru secarea fluviului ar fi atât lipsa ploilor, cât şi un sistemul de irigaţii prost conceput, care consumă prea multă apă, scrie presa spaniolă.

Fluviul Tajo izvoraste din centrul Spaniei si traverseaza tara spre vest. Trece si prin Portugalia, inainte de varsarea in Oceanul Atlantic. Insa apele fluviului sunt tot mai putine, iar situatia e cu atat mai grava mai ales in contextul in care Spania nu e foarte bogata in astfel de resurse.

Apele fluviului alimenteaza Madridul, un oras cu 6 milioane de locuitori, dar racesc si mai multe reactoare nucleare, arata The Guardian. In plus, sunt folosite, in mare parte, si pentru irigatii. Insa sistemul de irigatii a fost prost conceput, cu zeci de ani in urma, secatuind practic fluviul, fapt recunoscut in prezent si de catre autoritati.

In prezent, Spania se confrunta si cu acuzatii venite de la Lisabona (foto), Portugalia vecina acuzand Madridul ca polueaza raul. Portugalia s-a plans de felul in care gestioneaza Spania fluviul Tajo inclusiv la Bruxelles.


Loading...

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS