Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

SARCINA ŞI NAŞTEREA – momente unice pentru viitorii părinţi

in ExtraNews de

Timpul în care aştepţi un copil este unul privilegiat şi dorit, chiar dacă provoacă uneori o anume nelinişte. Sarcina este un proces fizic care începe cu concepţia, trece prin diferitele etape de dezvoltare a fătului până la naştere şi se încheie, pentru mamă, odată cu revenirea capacităţii ei de procreare.

Sarcina durează în jur de 40 de săptămâni, calculate începând de la ultima menstruaţie normală. La finele acestei perioade, principalele organe ale fătului sunt pe deplin formate, creierul continuându-şi evoluţia mai mulţi ani după naştere. Astăzi, în ţările dezvoltate, medicina are mijloacele necesare pentru ca femeia să-şi poată duce la bun sfârşit sarcina.

Îndeosebi depistarea ei permite să se intervină din timp şi să se evite astfel numeroase dificultăţi şi complicaţii. Pentru a veghea asupra sănătăţii mamei şi copilului, există o întreagă serie de examene uzuale, obligatorii sau recomandate.

Ecografia verifică dacă fătul nu prezintă vreo anomalie. Este, totodată, un procedeu de depistare şi o sursă de bucurii pentru părinţi, care urmăresc creşterea viitorului lor copil, îl văd mişcându-se, îi aud bătăile inimii şi pot să se pregătească pentru a-l primi sau pentru a-i primi, dacă este vorba despre gemeni. Examenele biologice şi prelevările de sânge permit să fie descoperită trisomia 21 (mongolismul) sau să fie detectate anumite boli. Este important să fii informat. În caz de hepatită, de exemplu, copilul ar putea să fie vaccinat încă de la naştere şi astfel să fie protejat împotriva acestei boli. Investigaţiile permit deopotrivă îngrijirea mamei şi prevenirea îmbolnăvirii fătului.

Riscurile pentru mamă şi copil sunt mai mari atunci când viitoarea mamă are peste 35 de ani. Dar asta nu înseamnă că o sarcină tardivă este o problemă. O mamă sănătoasa are toate şansele să aibă o sarcină normală. În plus, examinările preventive şi consultarea permanentă cu echipa medicală sunt garanţii pentru punerea din timp a diagnosticului privind existenţa unor eventuale anomalii cromozomiale.

Deşi este la adăpost în pântecul mamei sale, viitorul copil este fragil, îndeosebi în primele lui săptămâni de viaţă. Unele medicamente, droguri sau substanţe toxice, de exemplu, pot provoca malformaţii. De aceea este important să se respecte cu stricteţe recomandările medicale.

Naşterea este un moment unic, în vederea căruia viittorii părinţi se pregătesc, adeseori, mult timp. Acest eveniment complex este împărţit în trei faze. Prima începe cu contracţiile uterine regulate care antrenează dilatarea completă a colului uterin, a doua este cea a naşerii copilului şi a treia corespunde delivrenţei, adică desprinderii placentei.

Echipa de medici şi moaşele care sunt alături de viitoarea mamă în momentul apariţiei pe lume a bebeluşului nu au alt rol decât acela de a ajuta natura, atunci când este necesar. Totuşi, personalul medical rămâne mereu vigilent şi gata să intervină atunci când apar probleme. Acest ajutor este preţios îndeosebi când copilul este prematur sau hipotrofic.

Moaşele joacă un rol esenţial. Ele nu intervin numai în momentul naşterii, ci şi înainte şi după aceea, liniştind-o pe mamă, ajutând-o să se pregătească, apoi ocupându-se de sugar. În ceea ce le priveşte pe viitoarele mame, ele participă mai mult decât altădată la luarea hotărârilor privind naşterea sau copilul. Graţie periduralei (anestezie regională a bazinului), ele pot să nască fără dureri şi să trăiască plenar bucuria aducerii pe lume a copiilor. În sfârşit, rolul tatălui a devenit mai important. Prezenţa lui creează de multe ori un climat reconfortant. Chiar dacă majoritatea naşterilor se desfăşoară în condiţii bune, mai pot surveni şi accidente. Consultaţiile preventive şi supravegherea medicală a sarcinii limitează considerabil riscurile. Echipa de medici nu are numai misiunea să trateze problemele atunci când apar: ea trebuie, în aceeaşi măsură, să detecteze riscurile şi să acţioneze în vederea profilaxiei lor.


Ultimile din

Mergi la SUS