Știri captivante și curiozități din toată lumea – Descoperă informațiile care contează!

SA NE TEMEM SAU NU DE VIRUSUL ZIKA?

in Sanatate de

Un nou virus amenintator a facut ca lumea s-a ia razna si sa impanzeasca mediile de informare cu tot felul de speculatii. Periculos este virusul Zika, insa e cam greu de crezut ca ajunge tantarul-tigru pe la noi.

Daca esti insarcinata sau te pregatesti sa ai un copil, virusul Zika este probabil una dintre grijile tale majore in aceasta perioada. Caci consecintele devastatoare ale infestarii nu sunt deloc de ignorat.

CU CINE AVEM DE-A FACE

Virusul Zika isi trage numele de la Padurea Zika din Uganda, unde au fost gasite primele maimute infectate, in 1947. Este transmis direct prin tantarii Aedes, aceiasi care provoaca si febra galbena. A aparut si in America de Sud, Brazilia fiind cea mai afectata, cu mii de copii nascuti cu microcefalie. 

ESTE PERICULOS?

Persoana infectata nu are simptome sau acestea nu sunt puternice. Doar gravidele pot avea de suferit, printre consecinte numarandu-se pierderea sarcinii sau nasterea unui copil cu dimensiuni anormal de mici ale craniului, boala stiuta drept microencefalie, cu anomalii ale dezvoltarii cerebrale. Microencefalia este asociata cu retard mintal si convulsii, iar in unele cazuri poate fi fatala. In majoritatea cazurilor, infectia trece neobservata. Cand se manifesta, simptomele sunt asemanatoare celor gripale, cu eruptii la nivelul pielii. Infectia cu Zika se poate manifesta si prin conjuntivita, durere in spatele ochilor, precum si prin edeme pe maini sau picioare. Simptomele pot dura de la cateva zile la o sapatamana, iar un tratament specific nu exista.

CUM SE TRANSMITE

Am inteles deja, tantarul buclucas inteapa si imbolnaveste, dar pericolul e altul. Chiar daca nu te afli in zonele in care traiesc acesti tantari, poti intra in contact cu persoane care au fost deja pe-acolo. Virusul se poate transmite si prin transfuzii de sange sau contact intim. La fat, ajunge prin placenta si lichidul amniotic. Zika se poate detecta in sange, in lichidul amniotic sau in urina, prin teste ale caror rezultate se obtin in cateva ore. Totusi, intrucat reactioneaza si la contactul cu alte virusuri, este posibil ca testul sa iasa pozitiv, dar de fapt sa nu existe o infectie cu Zika. De aceea testarea ar trebui realizata doar cu persoanele care au fost expuse si au simptome.

Trimite prietenilor

Ultimile din

Mergi la SUS