Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ROBOR-ul e în aer, carburanţii s-au scumpit, preţul gazului creşte, leul se depreciază. Guvernul s-a încurcat în programul de guvernare!

in Politic de

Acest guvern, care s-a încurcat în propriul program de guvernare, a picat într-o conjunctură internaţională extrem de nefavorabilă.

S-a gândit el să reintroducă supraacciza – dacă o făcea pe cotaţii ale barilului în scădere nici nu se prindea omul la pompă că lucrurile s-au schimbat. Numai că odată cu această decizie, barilul a crescut spre 58 de dolari de la 52-53 şi se duce spre 60, considerat de exportatori punctul de echilibru. Asta va aduce la pompă o dublă scumpire şi din cauza accizei dar şi din cauza cotaţiilor. Şi presupun eu o dublă ură legată de cei care ne conduc. Chiar dacă ei nu au nicio legătură cu cotaţiile petrolului.

Apoi au crescut ei salariile cică să le dea mai mulţi bani bugetarilor, predominant votanţi ai stângii. Numai că prin creşterea salariilor au pus o presiunea uriaşă pe preţuri care evident au trezit monstrul inflaţionist. Şi ca să fie ei siguri că „totul e bine” au mai intervenit şi pe preţurile reglementate gaze şi cel mai probabil curent. Şi acum să adunăm: carburant mai scump, gaze mai scumpe, curent mai scump – toate se multiplică în preţurile din economie. Aşadar şi inflaţie mai mare. Dar staţi că asta nu-i tot. Inflaţia aia mai mare duce la o creştere galopantă a ROBOR ului. Ce-i cu ROBOR ul ăsta? Este principalul element de cost al creditului în lei. Asta înseamnă că toate creditele în lei se vor scumpi. Creditele deja luate dar şi cele viitoare. ROBOR ul a crescut de la 0,68% la 1,4%. Este o creştere uriaşă care se va traduce printr-o majorare semnificativă a ratelor pentru creditele în lei.

Pe scurt avem scumpiri pe toate palierele de la credite la carburantul pe care-l băgăm în rezervor, de la gazul cu care ne facem cafeaua sau ne încălzim până la becul care luminează noaptea.

Toate au plecat de la o singură decizie greşită a guvernului Dragnea. Majorarea salariilor fără o strategie clară de creştere a veniturilor. Au aruncat cu bani în stânga şi în dreapta şi acum s-au trezit cu visteria goală. Prin urmare recurg la tot felul de tertipuri pentru a strânge bani. Partea proastă în ecuaţia asta este că acele creşteri de care s-au bucurat bugetarii practic sunt anulate, în timp ce angajaţii din mediul privat sunt cei mai defavorizaţi. Ei nu au primit majorări dar vor plăti o viaţă mai scumpă. Şi asta pentru că la Palatul Victoria avem un guvern care s-a încurcat în propriul program de guvernare.

Ultimile din

Mergi la SUS