Ritualul aprinderii celor 33 de lumanari. Preot: ”Se tamaduiesc de diferite boli trupesti si sufletesti si li se implinesc rugaciunile”

in Diverse de

Preotul paroh Emil Nedelea Caramizaru de la biserica brancoveneasca Sfantul Gheorghe-Nou din Bucuresti, a scris, intr-o postare pe Facebook despre ritualul aprinderii celor 33 de lumanari.

Redam, mai jos, postarea integrala:

Ritualul aprinderii celor 33 de lumanari de la Biserica Sfantul Gheorghe Nou este foarte veche. Trebuie sa mentionam faptul ca acest sfant lacas a fost inchinat in anul zidirii lui, 1707, de catre ctitorul sau, Sfantul Voievod si Martir Constantin Brancoveanu, Sfantului Mormant al Domnului nostru Iisus Hristos de la Ierusalim. De atunci, a existat aceasta practica pioasa, a aprinderii intru rugaciune, a unui manunchi de 33 de lumanari. Dupa cum se stie, la Sfantul Mormant, exista, inca din vechime, si exista si astazi, traditia pioasa a aprinderii unui buchet cu 33 de lumanari.

Desigur, numarul celor 33 de lumanari are legatura cu cei 33 de ani petrecuti pe pamant de Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. In acest context, ritualul aprinderii de catre credinciosi a acestor lumanari, la biserica Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, din inima Bucurestilor (timp de sapte vineri la rand) are radacini atat de vechi…

In timp ce lumanarile sunt aprinse, credinciosii rostesc, de 33 de ori, o rugaciune consacrata acestui ritual (care provine din canonul randuit in cartile de rugaciune), si de asemenea, citesc in fiecare din cele sapte vineri, cate un acatist dedicat zilei respective.
Sfantul locas este deschis pentru acest ritual, vinerea, intre orele 7:00-20:00.
In ultima din siragul celor sapte vineri, credinciosii care savarsesc acest ritual, rostesc si o rugaciune de multumire, si impart pentru cei sarmani sapte pachetele care contin alimente de post.

Astfel, multi participanti la acest pios demers duhovnicesc, aduc marturii privitoare la implinirea rugaciunilor in urma savarsirii acestui stravechi ritual.

Cu lacrimi de bucurie marturisesc cat ajutor au primit de la Dumnezeu si de la sfintii ocrotitori ai acestei biserici emblematice a Romaniei. Se tamaduiesc de diferite boli trupesti si sufletesti, iar prin credinta lor statornica, cu voia lui Dumnezeu, li se implinesc rugaciunile.

Suportul cel mai important in sustinerea acestui ritual duhovnicesc este desigur CREDINTA fiecaruia.