Mihai Șora a rămas surprins după ce a citit stenogramele Alexandrei de la 112! Filosoful în vârstă de 102 ani a scris, în mediul online, că societatea actuală are nevoie de „proceduri pentru situaţii de criză“, de „reparaţii sistemice“ şi de „terapia de naţie“. De asemenea, Mihai Șora remarcă modul în care Alexandra a vorbit despre călăul său.
Mihai Șora a scris despre stenograma Alexandrei la 112
Mihai Şora a postat pe pagina sa de Facebook un text în care face referire la convorbirile telefonice dintre Alexandra Măceşanu, fata de 15 ani răpită şi presupus a fi fost ucisă în Caracal de Gheorghe Dincă, şi operatorii 112. Filosoful a rămas impresionat de vocea fetei și faptul că aceasta se referea la agresorul său ca fiind ”domn”.
„Cum au ajuns înregistrările în public, cu ce scop, cu ce motivaţii clare ori ascunse devine irelevant după ce le-ai ascultat. Pentru că ceea ce rămâne în minte, ca un sfredel ţiuitor, ca o bormaşină continuă, sunt cuvintele Alexandrei, vocea ei îngrozită: «Sunt domnişoară, am 15 ani, şi ieri am fost sechestrată de către un domn…».
”Copila aceasta de 15 ani îşi numeşte propriul agresor «domn»”
Copila aceasta de 15 ani îşi numeşte propriul agresor «domn». Nu «bărbat», nu «ins», nu «tip», nu «nene», nu «moş», nu «individ», nu «persoană». Nu «atacator», nu «tâlhar», nu «pervers», nu «sadic», nu «violator», nu «criminal». Nimic din tot acest vocabular atât de bogat al limbii române. Ea spune DOMN. E atât de pură, de nevinovată, încât nici nu-şi imaginează că nu va supravieţui, că nu va fi salvată“, a scris Mihai Şora pe Facebook.
Mihai Şora îşi încheie textul prin atragerea atenţiei asupra faptului că societatea actuală are nevoie de „proceduri pentru situaţii de criză, reparaţii sistemice şi de terapia de naţie“, mai mult decât de demisii şi demiteri sau instructaje, educaţie şi terapii de grup.
„Avem nevoie de proceduri pentru situaţii de criză, fireşte. Dar nu doar de atât. Nu doar de instructaje, de educaţie, terapii de grup – profesionale, pe sexe ori mixte. Nu doar de câteva demisii şi demiteri. Avem nevoie de reparaţii sistemice. De terapia de naţie”.