Bucura-te de proprietatile prunelor si “topeste” si cateva kilograme in plus. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi dieta timp de o saptamana.
Unele dintre cele mai gustoase si mai nutritive fructe ale acestui sezon sunt prunele, cu un aport bun de vitamine, in special vitamina C, de minerale, antioxidanti si fibre solubile. De asemenea, prunele imunatatesc tranzitul digestiv, cu efecte benefice asupra constipatiei, si sporesc inumitatea organismului. Iar integrate intr-un plan de alimentatie echilibrata si bazata pe ingrediente neprocesate si variate, prunele reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Ideal este sa consumi prunele toamna, cand sunt in sezon. Mananca-le proaspete, la temperatura camerei, pentru a te bucura din plin de savoarea lor deosebita. Cu cat timpul scurs de la recoltare la consum creste, cu atat se reduce aportul de vitamine, care sunt sensibile la lumina.
MENIUL DIETEI CU PRUNE
Mic dejun: 6-7 prune proaspete. Dupa 30 de minute, serveste un ou fiert, o felie de paine prajita sau de tip wassa si un urdei gras. La final poti bea un ceai sau o cafea fara zahar. Poti alterna oul fiert cu 50 g de branza cu un continut scazut de grasime.
Gustare: cateva nuci sau migdale si poti alterna in alte zile cu 125 ml iaurt cu continut de grasime moderat, nu dietetic.
Pranz: o supa-crema de legume, cateva crutoane, 150 g friptura slaba (peste, pui, curcan), doua linguri de orez.
Gustare: 3-4 prune
Cina: 100 g carne slaba cu 200 g de salata verde cu o rosie, un ardei gras/capia, catva masline, cateva crutoane, o lingura de ulei, putin suc proaspat de lamaie, un praf de sare.
Serveste cina cu minimum trei ore inainte de culcare. Pe durata dietei hidrateaza-te cu doi litri de apa pe zi. Nu urma aceasta cura mai mult de sapte zile decat daca faci pauza o perioada. Aloca-ti intre 40-60 de minute de exercitii fizice zilnic.
ATENTIE! prunele contin cantitati semnificative de acid oxalcis, asa ca trebuie mancate cu precautie de persoanele care au pietre la rinichi de natura oxalcica. Iar cei cu diabet, sa urmeze strict indicatiile medicului specialist. Inainte de urmarea oricarei diete este necesar si acordul medicului tau currant.
CE E MULT NU E BUN!
“Prunele sunt alimente hranitoare, bogate in minerale si antioxidanti, de care este bine sa profitam in sezon. Pentru ca sunt bogate in zahar, trebuie sa le privim ca pe niste “dulciuri”, insa unele sanatoase. Totusi, daca mancam in exces, efectul asupra organismului va fi acelasi. Din acest motiv, este bine sa limitam consumul lor la 10-15 bucati / zi, pe care sa le putem ca gustari intre mese sau ca desert. Daca ajustam si restul alimentatiei, prunele pot face parte si din regimuri pentru scadere in greutate.” Dr. Serban Damian