Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Probe și cifre stupefiante! Culmea jafului în „grânarul Europei”: cerealele produc pierderi la buget!

in Diverse de

Probe și cifre stupefiante care conduc experții la o singură concluzie: „Explicaţia pentru aceste pierderi este exportul profitului”.

Pe pagina sa de Facebook, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a postat o anchetă a „Ziarului Financiar” din care reiese un adevăr stupefiant: multinaționalele și corporațiile străine domină corțul cu cereale din România și, în ciuda imenselor cifre de afaceri, raportează pierderi!

„Asemenea practici trebuie să înceteze!”, comentează Liviu Dragnea. „Sper ca autoritățile abilitate să facă lumină. Și nu este singurul domeniu în care avem astfel de anomalii…”

Asemenea practici trebuie să înceteze! Sper ca autoritățile abilitate să facă lumină. Și nu este singurul domeniu în care avem astfel de anomalii…

Posted by Liviu Dragnea on 1 Iulie 2017

Conform datelor furnizate de „Ziarul financiar” doi dintre primii trei mari comercianți de cereale prezenți în România, americanii de la ADM Trading şi de la Cargill, au cifre de afaceri de miliarde la noi în țară… dar raportează pierderi!

„ADM România Trading, parte a grupului american cu acelaşi nume, a depăşit vânzări de 3,3 mld. lei (746 milioane euro) anul trecut din comerţul cu cereale, însă compania a raportat pierderi de peste 7 milioane euro”, consemnează ZF date oficiale și publice.

În ultimul zece ani, ADM Trading a declarat de șapte ori an pe pierdere! „În ultimii cinci ani, ADM România a raportat pierderi cumulate de circa 38 milioane euro”, exemplifică publicația. ZF reproduce și opinia unui consultant fiscal, care este uimită la vederea acestor cifre — șapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenţia Fiscului, consideră consultantul fiscal Valentina Saygo.

„Orice om normal la cap care are mai mulţi ani cu pierderi închide businessul pentru că nu face nici muncă patriotică, nici nu este ONG”. Aceeași opinie o exprimă Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici — „Dacă ar fi pe pierdere nu ar mai lucra, nimeni nu-i obligă să cumpere decât la preţul la care le convine, preţuri la care îşi mai pot pune şi adaos”. Consultantul Valentina Saygo are și o anumită înțelegere profesională a fenomenului: „Ca economist, explicaţia mea pentru aceste pierderi este exportul profitului”.

Tot în aceeași situație sunt americanii de la Cargill, cu pierderi în patru din ultimii cinci ani, acumulând între 2012 și 2016 pierderi de circa 52 milioane euro, potrivit datelor publice consemnate de ZF.

Din analiza ZF reiese că piaţa comerţului cu cereale e dominată de multinaționale și concerne străine, doar puțini români reușind să reziste. Cu toate acestea, primele trei companii românești ca cifră de afaceri au raportat profit în 2016, asta spre deosebire de americanii susmenționați.

Pentru corectitudine, să menționăm însă că unele companii străine din domeniu, cum ar fi Ameropa, Glencore sau Monsanto au raportat profit — raportul profit per cifra de afaceri fiind însă o altă discuție.

Scrie sputnik.md

Ultimile din

Mergi la SUS