Președintele nu aprobă proiectul de buget, propus de Guvern și avizat de Parlament, ci sesizează Curtea Constituțională

in Politic de

Președintele Klaus Iohannis nu aprobă încă proiectul de buget propus de PSD-ALDE, ci sesizează Curtea Constituțională, catalogând documentul drept o „rușine națională” și apreciindu-l ca nerealist și supraevaluat. El consideră că bugetul propus are și aspecte clare de neconstituționalitate și nu respectă obligațiile asumate de România față de UE, fiind ignorat rolul Consiliului Fiscal și afectează principiul descentralizării. Șeful statului sesizează astfel Curtea Constituțională, în faza promulgării, marcând astfel o premieră în relația Președinție-Parlament-Guvern.

”Un lucru e clar: guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probeleme, educația este subfinanțată, economia României este bulversată mai ales după ordonanța 114 dată în mare taină la sfârșitul anului trecut. De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție… păi întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției și a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiție (…) De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români și pentru România. PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent și incapabil să conducă România”, a afirmat președintele Iohannis, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni. El a numit bugetul propus pentru acest an drept „bugetul rușinii naționale”.

„E un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit« bugetul investițiilor» și asta e prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul 3 luni de zile (…) Ei nu vor să se realizeze investiții, fiindcă nu au bani, de aceea au întârziat bugetul”, a apreciat președintele. Klaus Iohannis a menționat că, în urmă cu câteva zile, un ministru PSD, întrebat fiind cum este cu spitalele regionale promise, a dat un „răspuns stupefiant”: ”Avem bani pentru proiectare”. ”Auzi, în al treilea an de guvernare, au bani pentru proiectare. Păi ăștia nici nu vor să realizeze spitalele, nu vor să realizeze investiții publice. Promit și nu fac. În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finanțarea partidelor, 150 de milioane din 270 de milioane propune pentru finanțarea partidelor, de 20 de ori mai mult decât în anul trecut (Administrația Prezidențială a precizat ulterior că președintele se referea la anul 2016 – n.r.). Deci, PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult. Pentru asta au bani”, a subliniat președintele.

„Comunitățile locale din România primesc un miliard de lei mai puțin decât în anul trecut, un miliard de lei mai puțin, o mie de milioane de lei mai puțin decât anul trecut. Cum să lucreze primăriile fără acești bani? Cum să-și realizeze investițiile? Evident că nu și le pot realiza. Primăriile vor trebui să abandoneze investiții locale importante pentru a face față acestui buget”, a adăugat șeful statului. El a precizat însă că există și „aspecte clare de neconstituționalitate”. „Bugetul «rușinii naționale» nu doar că pune în pericol economia românească, ci are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de Uniunea Europeană, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale. S-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității. Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituțională pe bugetul 2019, «bugetul rușinii naționale». Aceeași soartă, de sesizare a CCR, o va avea și legea de aprobare a plafoanelor”, a anunțat astfel Klaus Iohannis.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/premiera-presedintele-nu-aproba-proiectul-de-buget-propus-de-guvern-si-avizat-de-parlament-ci-sesizeaza-curtea-constitutionala-18911943?fbclid=IwAR1zKCGzgasY2hr_Pmbkl3etbtq_i7kjVPtq5x8ZNrlA4MWtyGO3oqil4pI

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.