Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Povestea unei românce care a plecat la muncă în Germania cu 200 de euro în portofel, o valiză mică și credință în Dumnezeu și oameni

in ExtraNews de

Gabriela Mihaluca, o femeie acum în vârstă de 51 de ani, a plecat în urmă cu 8 ani din Cisnădie, Sibiu, în Germania, cu speranța că va duce un trai mai bun.

Înainte să plece a trecut printr-un divorț dificil și avea mare nevoie de o schimbare, așa că a plecat în Munchen cu ajutorul unor prieteni: „Am plecat de acasă cu 200 de euro în portofel o copie la mail-ul prin care trebuia să mă prezint la serviciu, o valiză mică și credință in Dumnezeu și in oameni“, a spus Gabriela.

„La McDonalds, făceam la început curățenie, spalam podelele, terasa, munceam ca o nebuna de frica sa nu ma puna la casa. Mi-era frica sa lucrez cu banii de numai“, da timpul inapoi romanca plecata din Cisnadie.

A locuit o vreme la un camin, impartind o locuinta cu alte patru persoane: „Cand aveam liber, mergeam in parc si invatam verbele in germana pe de rost, dar nu stim sa le folosesc in context. Ma gandeam ca odata si odata o sa invat germana si atunci o sa ma ajute ce invatam pe de rost“, zambeste sibianca.

A plecat de la McDonald’s si a inceput sa-si caute un alt loc de munca: “Am facut vreo 20 de mape cu Bewerbung (n.r.: CV-uri pentru angajare) si cand aveam liber mergeam si le dadeam la diferite firme. Primii care m-au contactat au fost chiar cei unde lucrez si acum, Privat Bäckerei Wimmer.

A plecat de la McDonald’s şi a început să-şi caute un alt loc de muncă: “Am făcut vreo 20 de mape cu Bewerbung (n.r.: CV-uri pentru angajare) și când aveam liber mergeam şi le dădeam la diferite firme. Primii care m-au contactat au fost chiar cei unde lucrez şi acum, Privat Bäckerei Wimmer. A început noul serviciu, la brutărie, în martie 2012, ca simplă angajată. Seriozitatea Gabrielei şi determinarea ei de a-şi face treabă cât mai bine au fost remarcate de superiorii ei, iar la doi ani a fost promovată ca ajutor şef de filială, iar în septembrie 2015 i s-a propus să fie şefa uneia dintre filialele renumitei brutarii. S-a temut că nu va face faţă, că va fi prea greu pentru ea, dar… „încă din prima lună, am reuşit să avem rezultate bune. Împreună, subliniază Gabriela, alături de cele 9 fete care lucrează aici, alături de mine. Un colectiv minunat“.

A ajutat românii

„Nu a fost deloc ușor, dar vă spun cu mâna pe inimă că dacă ar trebui să o iau de la capăt, aş face la fel“, trage concluzia Gabriela după aproape opt ani de Germania.

Între timp, şi-a adus la München toate cele trei fete, în vârstă de 25, 27, respectiv 32 de ani, toate căsătorite şi la casele lor, şi a devenit şi bunica. Fraţi, nepoţi de-ai Gabrielei au venit cu familiile în Germania, iar ea i-a ajutat pe toţi să se integreze cât mai bine.

Gabriela Mihaluca e recunoscătoare şi acum românilor care au ajutat-o când a venit în Germania, chiar şi cu un sfat, şi tine să le mulţumească încă o dată.

La rândul ei, a încercat să întoarcă cât mai mult ajutorul primit şi, de fiecare dată când a putut, a făcut-o fără ezitare. „Anul trecut, firma noastră a avut nevoie de personal. Şi am recrutat peste 30 de români, care şi-au găsit aici un serviciu“, povesteşte Gabriela.

Citește continuarea pe  Gazeta Romaneasca

Ultimile din

Mergi la SUS