Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Poluarea de pe râul Arieş: galeria de evacuare a sterilului va fi închisă

in ExtraNews de

   Galeria de evacuare a iazului de decantare de la Valea Șesei urmează să fie închisă, pentru a evita riscul unei recidive a poluării accidentale care a avut loc luni, 3 aprilie 2017, pe râul Arieș, informează Ministerul Apelor şi Pădurilor.

   Termenul de realizare a lucrărilor va fi stabilit în funcție de soluția propusă de proiectant, în termen de maximum trei săptămâni, însă nu mai târziu de sfârșitul trimestrului III al anului curent. Decizia a fost dispusă în urma analizei comisiei de specialiști formată din experți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale „Apele Române” și reprezentanți ai mediului academic, condusă de Olimpia Negru, secretar de stat pentru Ape în cadrul MAP.

   S-au constatat, în urma verificărilor în teren, că incidentul nu afectează siguranța structurală și stabilitatea barajului iazului de decantare, în condițiile în care activitatea de depunere a sterilului se realizează la coada iazului. În acest sens, comisia a dispus continuarea depunerii sterilului de flotație conform tehnologiei de lucru stabilită de proiectant, cu evitarea aportului de apă suplimentar pe zona de infiltrare. Specialiștii au mai constatat că apele exfiltrate nu au condus la poluarea cu substanțe chimice a cursurilor de apă din aval, că nu a existat mortalitate piscicolă, iar incidentul a avut un efect strict local fără a se resimți în râul Mureș.

   Până la finalizarea lucrărilor de închidere a galeriei de evacuare, SC Cupru Min SA va raporta evoluția situației către Comisariatul Județean pentru Situații de Urgență Alba, care a fost însărcinat cu monitorizarea lucrărilor. Totodată, ABA Mureș va continua monitorizarea calitativă a apei pe râurile Valea Șesei și Arieș.

   Râul Arieş a fost poluat cu apă amestecată cu steril, după ce o sondă inversă din sistemul de evacuare a iazului de decantare Valea Șesei a cedat. (foto: apepaduri.gov.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS