Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Politica editorială a celor de la Hotnews: negocieri subterane cu politicieni, sfori și legături periculoase. Totul sub masca „deontologiei”

in Politic de

De multe ori interesele marilor trusturi de presă au confiscat dreptul cetățenilor a o informare corectă și echilibrată.

Într-o analiză publicată de cei de la Cotidianul au fost făcute dezvăluiri despre cum a luat naștere agenția de presă Hotnews, care ar fi fost folosită la tot felul de atacuri politice.

Printre acestea s-ar număra și o puternică susținere pentru Băsescu pe perioada suspendării fostului președinte, dar și o continuă susținere necondiționată a DNA.

„Între 2000 și 2004, aproape toate mass-media erau aservite economic guvernului Năstase. După 2005, o mare parte au basculat spre noul centru de putere, Traian Băsescu, și, ulterior, spre DNA și serviciile secrete. O lungă perioadă din cei 10 ani cât a condus România, Băsescu a fost un susținător total al acestor instituții de forță și al tuturor acțiunilor acestora… În ultimii ani ai mandatului însă, fostul președinte a schimbat macazul și a devenit un acerb critic al procurorilor și al SRI. Revelația l-a lovit pe Băsescu nu după vreo analiză detaliată a activității procurorilor, ci doar după ce aceștia i-au atins interesele. Membri ai familiei, protejați politici și oameni de afaceri din jurul fostului președinte au intrat în vizorul procurorilor și asta a declanșat furia lui Băsescu. El nu a pregetat să se alieze cu foștii săi inamici politici și să critice DNA. O parte dintre publicațiile care i-au ținut hangul timp de 10 ani i-au rămas fidele, la acestea s-au adăugat unele noi, unde anterior nu avea trecere. Unii dintre susținătorii săi au rămas însă de partea DNA.”, scrie sursa citată mai sus.

Agenția de presă Hotnews a fost pusă la cale, în anul 2005, de Ionel Mărgărit împreună cu cel intitulat de presă „brokerul fugar”, Cristian Sima.

Într-o scrisoare deschisă lansată în 2014, acesta devoalează felul în care l-a strâns cu ușa Daniel Dăianu să vândă acțiunile deținute la Hotnews către Radu Dimofte. Numai că, așa cum arăta ONRC în 2012, acțiunile lui Cristian Sima au ajuns ulterior la Răzvan Cornețeanu, fostul șef al trustului care la acea vreme era patronat de Dinu Patriciu, Adevărul Holding.

„Mă cheamă la Palatul Victoriei. Îl întreb pe Predoiu ce vrea de la mine. MRU vrea un troc, să mă pună șef la consiliul consultativ și eu să-i garantez susținerea de la Hotnews. Îi comunic prin Predoiu că nu mă amestec în politica editorială și întâlnirea nu mai are loc. MRU (n.red. – Mihai Răzvan Ungureanu) face acel consiliu-mamut, totul la troc. (…) Mai 2012. Revin la București. Ponta anunță guvernul. Hotnews îi demolează un ministru, doamna «Standford» de la Educație. Am deja și mai mulți dușmani. Dăianu insistă să vând Hotnews și să ies de la Sibex, mă avertizează că așa pot rămâne cu WBS. Mă simt puternic, nu cedez.
Iulie-august 2012. Începe suspendarea. Hotnews îl susține pe Băsescu și acuză lovitura de stat. Primesc amenințări la telefon că voi citi Hotnews din aceeași celulă cu Băsescu. Băsescu e suspendat. Băsescu vine la Hotnews să dea interviu. Încă crede că va reuși să convingă lumea să voteze nu. Îi explic că singura soluție e boicotul și că eu în locul lui aș face ca și De Gaulle cu «je vous ai compris». Îi spun că eu aș boicota, apoi m-aș demite, dar eu aș organiza alegerile, e o ieșire din scenă demnă. Mă ascultă, dar nu comentează. Pantazi, redactorul-șef de la Hotnews, e foarte preocupat că l-am ofensat pe domnul președinte. Rămân surprins, Hotnews l-a ajutat și criticat pe Băsescu fără să primească niciun ajutor, poate că eu mă înșel. Nu mai am încredere în nimeni, devin brusc circumspect. Până atunci eram expansiv, chiar inconștient de curajos. Septembrie 2012. CNVM îmi blochează conturile, vor deja să mă debarce de la Sibex. GS îmi lichidează conturile din lipsă de margine. Sunt falit. Încerc totuși să mă salvez fără să încerc să văd de unde-mi vine. Predoiu mă duce la Hrebenciuc înainte de întâlnirea din deltă a USL. Promite să mă ajute și-mi demonstrează puterea sa. Sună la Dorina Mihăilescu, care se afla la Frankfurt să-l spioneze pe Isărescu, și amână AGA la Sibex. Sună și la Fercală, căruia îi promite șefia CNVM dacă mă ajută să ies din rahat. Dimofte mă împrumută cu 400.000, pare să fie sincer. Mă duc să joc golf la Clubul Diplomaților și dau de Noapteș, habar nu am cine e. Se prezintă drept viitorul cuscru al lui Hrebenciuc și îmi spune: știu tot și te voi ajuta. Cred din nou și continui să îmbrățișez umbre. Mă întâlnesc din nou cu Hrebenciuc și Predoiu, la cafea, în Cartierul Francez. Accept să mă retrag de la Sibex și să vină Predoiu și Dăianu. Dăianu continuă să mă preseze cu SMS și telefoane să vând Hotnews, Hrebenciuc nu e interesat, dar îmi sugerează să vând. Toți mă sfătuiesc să cedez și să-mi dau chiloții jos. Accept orice. Vând Hotnews. Promit să lucrez pentru umbre și să-i vând totul lui Dimofte pe gratis. Dau toate actele și promit să fac ce mi se spune, data e stabilită, 29 septembrie. Acolo ar fi trebuit să-mi dau chiloții jos. Predoiu îmi spune să stau liniștit, că el va fi președintele României în 2014. Toată lumea e înțeleasă. Accept orice, deja mi-e frică. Îmi pun cenușă în cap și spun că regret că am încercat să lupt împotriva lor. Toți mă cred și mă consolează, dar îmi promit că va fi bine, cu ei, cu umbrele”, a transmis Cristian Sima.
În septembrie 2014, site-ul România Curată spunea că Hotnews.ro este proprietatea firmei Media Bit Software SRL, acționari: Țimbolschi Preoteasa Ionel Mărgărit – 36,9828%, Săliștean Diana Tereza – 4,5002%, Woinaroski Andrei – 17,9916%, Țimbolschi Preoteasa Manuela – 31,483%, Răzvan Cornețeanu – 9,0424%. Administrator al Media Bit Software SRL: SC Digital Web Expert (asociat unic – Țimbolschi Preoteasa Ionel Mărgărit). Sursa: Activenews.ro

Ultimile din

Mergi la SUS