Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Petre Roman şi-a recăpătat funcţia de deputat şi îşi cere salariile restante, deşi ANI l-a declarat incompatibil

in Politic de

Petre Roman revine in Parlamentul Romaniei. In premiera, parlamentarii au votat ca acesta sa isi recapete functia de deputat, revocata la inceputul anului trecut, dupa ce ANI l-a declarat incompatibil, scrie stirileprotv.ro

Acum, fostul premier vrea sa primeasca si lefurile restante si cere in jur de 90 de mii de lei. Cei de la ANI catalogheaza decizia politicienilor drept abuziva si nelegala, mai ales ca Roman nu are de partea sa o decizie definitiva in instanta.

Petre Roman: „Multumesc colegilor, multumesc lui Dumnezeu ca mi-a ascultat dorinta. In special sunt foarte bucuros pentru faptul ca cel putin in aceasta cauza s-a dovedit ca justitia in Romania functioneaza. Sigur ca s-a facut dreptate, sunt din nou in mandatul de deputat.

Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca in anul 2012 Petre Roman era si parlamentar, dar avea si statut de persoana fizica autorizata, contrar legii. Asa ca l-a declarat incompatibil si le-a cerut parlamentarilor sa ia act de incetarea mandatului sau. Astfel, in februarie 2015, Petre Roman a ramas fara functie.

Fostul premier a atacat raportul ANI la Tribunalul Bucuresti, iar apoi la Curtea de Apel, care i-a dat castig de cauza, pe fond. Adica decizia magistratilor nu este definitiva. Cu toate acestea fostii colegi au votat astazi pentru reprimirea lui Petre Roman in Parlament.

Petre Roman:”Curtea de Apel Bucuresti a decis de o maniera categorica: raportul ANI se anuleaza. A fost un abuz. Domnul Zgonea, atunci presedinte, a spus ca ascultam de raportul ANI si inceteaza mandatul lui Petre Roman.

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: „Legea spune foarte clar ca un om isi pierde mandatul in urma unei hotarari a ANI daca aceasta devine definitiva. Nu este cazul in speta, e un proces in curs, motiv pt care, desigur, Parlamentul, cu o larga majoritate a luat decizia pe care o cunoasteti astazi.

216 deputati l-au sustinut in plen pe Petre Roman si au votat in favoarea lui. Ramane de vazut ce se va intampla in cazul in care Curtea Suprema va da din nou dreptate Agentiei Nationale de Integritate si Petre Roman trebuie sa paraseasca din nou Parlamentul. Singurul care s-a abtinut de la vot a fost Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea, fostul presedinte al Camerei Deputatilor: „Eu n-am nicio problema sa-mi asum ce am facut in viata asta. Ca om, am tot respectul si sunt de acord cu dvs. cu ceea ce i s-a intamplat domnului Petre Roman.

Petre Roman avea o indemnizatie de 5.031 lei si acum si-a propus sa recupereze 18 salarii. Spune insa ca vrea ca vinovatii sa plateasca si nu Parlamentul. Adica Agentia Nationala de Integritate.

In ceea ce priveste repunerea sa in functia de deputat, ANI precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca gestul parlamentarilor este abuziv si nelegal. Cat despre hotararea Curtii de Apel, aceasta a fost atacata de ANI la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar termenul de judecata a fost stabilit pe 12 octombrie. Abia decizia instantei supreme va fi definitiva.

 

Ultimile din

Mergi la SUS