Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Peste 30 milioane lei, pentru restaurarea a două monumente din Mureş şi Caraş-Severin

in Diverse/Educational/ExtraNews de

   Două proiecte, unul din judeţul Mureş şi celălalt din Caraş-Severin, care au ca scop conservarea, şi valorificarea patrimoniului cultural, au primit peste 30 de milioane de lei, contractele de finanţare fiind semnate de Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene. Cele două proiecte urmeazăsă fie implementate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

   Primul proiect vizează reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş și are o durată de implementare de 89 de luni, valoarea totală a investiţiei fiind de 11.273.740,86 lei, din care finanţarea nerambursabilă alocată de minister este de 9.201.073,17 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului). După lucrările de restaurare, consolidare și amenajare/refuncționalizare a spațiilor existente, în vederea valorificării muzeului la standarde europene, se estimează că numărul de vizitatori pe an va creşte la 7.404 faţă de 6.985 câţi sunt în prezent.


Cel de-al doilea proiect are în vedere consolidarea, restaurarea, conservarea şi protecţia Cetăţii Ladislau din comuna Coronini jud. Caraş-Severin. Alături de lucrările de restaurare, consolidare și amenajare/refuncționalizare a spațiilor existente, prin proiect va fi reamenajat şi un turn de apărare, vor fi conservate zidurile şi turnurile cetăţii, se vor amenaja platforme şi pasarele, se va construi un corp anexă, se vor realiza instalaţii electrice şi sanitare, precum şi iluminat arhitectural şi ambiental, se va amenaja incinta sitului şi se vor realiza alei pietonale. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 44 de luni, valoarea totală fiind de 19.851.860,74 lei, din care 19.348.458,15 lei adică 98% din valoarea eligibilă a proiectului, este finanţare nerambursabilă alocată de MDRAPFE. După finalizare, autorităţile locale estimează includerea cetăţii în circuitul turistic, cu minimum 750 de vizitatori pe an.


Până în prezent, pe Axa Prioritară 5 din POR 2014-2020, am semnat 15 contracte de finanţare, cu o valoare totală de peste 240 de milioane de lei. Vom continua să investim în obiective de patrimoniu, pentru a le reda atât comunităţilor locale, cât şi turiştilor interesaţi de cultură, festivaluri, evenimente etc., iar fondurile pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziţie reprezintă o sursă de finanţare foarte importantă.”, a spus ministrul Sevil Shhaideh. (foto: pagina facebook a MDRAPFE)

Ultimile din

Mergi la SUS